8.5K
اُسکو یکی از شهرهای غربی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان اسکو است. این شهر در جنوب غرب تبریز، در دامنهٔ شمال غربی رشتهکوه سهند و در ارتفاع ۱۵۷۹ م...
اُسکو یکی از شهرهای غربی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان اسکو است. این شهر در جنوب غرب تبریز، در دامنهٔ شمال غربی رشتهکوه سهند و در ارتفاع ۱۵۷۹ متر متری از سطح دریا قرار گرفتهاست. جمعیت اسکو در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۱۸۴۵۹ نفر بوده که از این جهت، پانزدهمین شهر استان آذربایجان شرقی محسوب میگردد.
در گذشته شهری در دامنهٔ سهند و شرق دریاچهٔ ارومیه بهنام «اوشکایا» وجود داشته که گویا در محل اسکوی فعلی بودهاست. نام این شهر در کتیبهٔ ارگیشتی اول و نیز سارگن دوم (پادشاه آشور) آمدهاست؛ به گونهای که سارگن دوم در کتیبهٔ خود که متعلق به سدهٔ نخست پیش از میلاد است، از هجوم جنگجویان آشوری به سرزمین اورارتو و به آتشکشیدن اوشکایا و آبادیهای اطراف آن سخن به میان آوردهاست.
حمدالله مستوفی در نزهةالقلوب اسکو را یکی از روستاهای بزرگ منطقهٔ باویلرود میشمارد که با روستاهای باویل، خسروشاه، فسقندیس و میلان همسایه بودهاست. نادری در عالمآرا نیز این روستا را یکی از آبادترین مناطق آذربایجان معرفی میکند. در جریان انقلاب مشروطیت مردم اسکو همپای مردم تبریز علیه قزاقان شوروی و نیروهای دولتی دست به اعتراض زدهاند.
اهالی اسکو را آذربایجانیها تشکیل داده و زبان امروزی اهالی اسکو ترکی آذربایجانی میباشد.
نخستین مدرسهٔ اسکو توسط سید رضا اسکویی در سال ۳۳۸ هجری تأسیس شدهاست. برخی از مشاهیر این شهر عبارتند از:
از بناهای تاریخی اسکو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جمعیت شهر اسکو برپایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۱۶٬۱۴۰ نفر بوده که از این تعداد، ۸٬۰۴۰ نفر مرد و ۸٬۱۰۰ نفر زن بودهاند؛ همچنین تعداد خانوارهای ساکن این شهر، بالغ بر ۴٬۹۲۸ خانوار بودهاست. براساس همین سرشماری از مجموع افراد پاسخدهنده در اسکو، ۱۲٬۷۸۴ نفر باسواد و ۲٬۰۴۹ نفر بیسواد بودهاند.