1.7K
شهر نَطَنز، مرکز شهرستان نطنز، از باغشهرهای تاریخی و مرکزی ایران است که در استان اصفهان و در میانه راه کاشان به اصفهان در دامنه کوهستان کرکس و در شمال...
شهر نَطَنز، مرکز شهرستان نطنز، از باغشهرهای تاریخی و مرکزی ایران است که در استان اصفهان و در میانه راه کاشان به اصفهان در دامنه کوهستان کرکس و در شمال باختری اردستان نهاده شده. دسترسی به شهر نطنز از راه جاده قدیم کاشان نطنز و اصفهان نطنز و هم چنین آزادراه تهران - نطنز- اصفهان و جاده ترانزیت تهران جنوب شدنی است.
سمعانی در کتاب "الانساب" همانند یاقوت حموی در کتاب معجم البلدان، نطنز را "بلیده" یعنی شهر کوچکی از توابع اصفهان خواندهاست. نطنز آمیزه ای از واژههای اوستایی " نا " یا " نه " (حرف نفی) و " تنج " به معنی بزرگ و نیرومند بوده و در مجموع نطنز به معنی " شهر نه چندان بزرگ و گسترده " یا " بلیده " میباشد. گفته میشود ریشه دیگر نام شهر نطنز واژه اوستایی" تنج " به معنی شهری با آبهای فراوان بودهاست، نطنز را به معنی " شهر تنگ یا شهر غنچه " بازشناساندهاندنطنزدرکتاب نزهه القلوب از اقلیم چهارم ودارای ۳۰پاره دیه شمرده شدهاست.
در تقسیمات رسمی کشوری، نطنز با ۱۵ هزار نفر جمعیت مرکز شهرستان نطنز از توابع استان اصفهان است. بلندای شهر نطنز از دریا ۱۶۰۰ متر است. نطنز دارای آب و هوای معتدل کوهپایهای است.
در جای دیگر شهرستان نطنز از نگاه سرسبز و کوهستانی بودن، به باغ شهر نامور بوده و سالیان دراز جایگاه امنی برای کاروانیانی بوده که برای گردش، زیارت و بازرگانی از این شهر میگذشتند و نعمتهای خدادادی آن مانند چشمه سارهای روان، آب و هوای خوشایند و دلپذیر آن به همراه مهمان نوازی و خونگرمی مردم این سرزمین که ویژگی مشترک مردم ایران زمین میباشد زمینههای آسایش خاطر و آرامش گردشگران را در درازای تاریخ فراهم نمودهاست.
زبان: زبان مردم نطنز یکی از گویشهای کهن زبانهای ایرانی است. لهجه آنها تا اندازه ای به لهجه مردم اصفهان همانند است و درعین حال از نگاه روش تلفظ واژگان و جملات ویژگیهای منحصر بفرد خود را نیز دارد. در روستاهای نطنز و بخشهای گوناگون آن میبینیم که مردم در تلفظ واژگان و بیان جملات هر کدام به گونه ای کش و قوسهای ویژه در تلفظ واژگان میدهند و گاهی گویش برخی کهن سالان این شهرستان برای دیگران دریافتنی نیست. خوی و خیم مردم این شهر با مردم اصفهان و شهرهای اطراف کاملاً متفاوت است. هرچند در برخی محلات نطنز در قدیم گویش راجی را بکار میبردند.
پسوند نطنزی: در واپسین سالها با افزایش کوچ، شمار بسیاری از نطنزیها به شهرهای دیگر از جمله تهران کوچیدهاند که این خود مایه کاهش جمعیت بومیان منطقه و افزایش کوچ از اقوام دیگر به این شهر شدهاست. بیشینه مردم نطنز که پشت در پشت در این شهر زاده شدهاند پسوندهای نظری و نطنزی را در پایان نام خانوادگی خود ثبت مینمایند.
لباس: در مورد لباس مردم نطنز باید گفت که امروزه بجز ابیانه (آخرین روستای نهاده شده در رودخانه برزرود) که بخش انبوهی از فرهنگ گذشته خود را هنوز پاس داشته، دیگر نقاط به گونه رایج است.
ره آوردهای نطنز، شامل غذاهای سنتی، صنایع دستی، محصولات و سوغات است.
چینی: یکی از صنایع موجود در مرکز نطنز، چینی آن است که هنوز به روش دستی فراورده میشود. دیرینگی فرآوری سفال و سرامیک سنتی در نطنز به ۷۰۰ سال پیش بازمیگردد و تا امروز هم برخی کارگاههای سنتی در آن مشغول به کارند.
همچنین یکی دیگر از پیشههای گذشته نطنز حلاجی یا همان پارچه بافیست، که هنوز برخی از این دستگاههای کهن موجود میباشد. ریسندگی و گلیم بافی یکی دیگر از کارهای دستی مناطق نطنز است که دومی یعنی گلیم بافی آن هنور در روستاها رایج بوده و فرآوردههای آن به بازار فرش کاشان گسیل میگردد، شیلونگری یکی از کارهای کهن موجود در بازار نطنز بوده. بازار شهر نطنز شامل دو بخش میباشد که محله کهن آن که به پشت بازار نامور است روزگاری بازار قصبه مرکزی نطنز بوده، که در آن آهنگری، شیلونگری (قفلسازی)، نجاری و خراطی از کارهای رایج آن روزگار بوده، که تا چند سالی پیش پیرمردهای بازمانده از آن دوران هم چنان در آن کار میکردند.
تحفه نطنز تحفه نطنز در فرهنگ همگانی کنایه از نمونهای کمیاب است که میتواند دربارهٔ هر شخص یا هر چیز گواه باشد، اما قریب به اتفاق سالخوردگان و بازگوکنندگان تاریخ و فرهنگ همگانی و ادبیات نطنز بر این باورند که تحفه نطنز گونه ای فرآوردهٔ خشکبار است که از میوهای به نام الگ (از خانواده هلو است که بسیار شیرین است و تنها در آبادیهای نطنز به دست میآید) و مغز گردوی آسیاب شده و خاک قند پدید آمدهاست که در اصطلاح محلی به آن «جوزقند» میگویند و برخی به آن گرد دارچین و هل نیز میافزایند. اما بسیاری دیگر ازمردم «گلابی» را تحفه نطنز میدانند، چرا که «گلابی» نطنز از دید طعم و مزه در نوع خود بیمانند است و این به دلیل ترکیبات خاک و آب و هوای ویژه نطنز است، چرا که نهالهای گلابی نطنز را در مناطق دیگر تکثیر کردهاند، اما فراورده آنها چنین کیفیتی ندارد… بهطور کلی آب و خاک و هوای مساعد خطه نطنز، به گونه ایست که شرایط برای رویش و فراوری بهترین گونهٔ فراوردههای کشاورزی زمینی و باغی را فراهم کرده و در یککلام میتوان گفت، همه فراوردههای گیاهی نطنز جنبه «تحفه» دارند. انار (با پوست سیاه رنگ یا سفید رنگ) و گردوی نطنز نیزاز دیگر محصولات مرغوب این شهرستان بهشمار میآید؛ و این در شرایطی است که به دلیل نبودن صنایع تبدیلی در این شهرستان هر سال مقدار زیادی از این فراوردهها نابود میشوند.
زعفران نطنز: یکی از محصولات کشاورزی شهرستان نطنز که جدیداً در نطنز به خصوص در منطقه طرق نطنز کشت میشود و با آب و هوای این منطقه سازگاری دارد، زعفران نطنز است که از کیفیت مناسبی برخوردار است و قسمت اعظم این محصول صادر میشود. در سال ۱۳۹۸ مقدار برداشت این محصول از شهرستان نطنز به میزان ۱۶۰۰ کیلوگرم بودهاست. مزایای کشت این گیاه سودآور در کنار مقاومت به خشکی و کمآب بودن در سالهای اخیر کشت این محصول توانسته نقش سازندهای در اقتصاد منطقه و تحقق پویایی منطقه داشته باشد.
پنجشنبه بازار: از روزگار کهن در قصبه مرکزی نطنز برگزار میشدهاست، و جایی بوده برای دادوستد که این سنت تا به امروز همچنان ادامه داشته، که میتوان زیبائی ویژه ای را از بود و با روستائیان دید.
جاروکشی: نام آیینی است که در شب نخست ماه محرم در حسینیه تاریخی ارشاد علیا در مرکز شهر نطنز برگزار میشود که پیشینه تاریخی دارد.
نخل گردانی: در روز عاشورا که یکی دیگر ازآیینهای تاریخی در نطنز است و دیرینگی نخلهای موجود در تکایای تاریخی نطنز خود گویای دیرینگی این آیین است.
بالا بردن چادر تکایا: برپا کردن چادر (خیمه) تکایا از آیینهایی است که در هر ساله با نزدیک شدن به ماه محرم در چهار تکیه تاریخی و بنیادین نطنز (مرکز شهر، ارشاد علیا، افوشته و سرشک) برگزار میشدهاست که در درازای آن مراسمی سنتی خیمههای تکایا را برپا میکردند تا این تکایا برای برگزاری مراسم شبیه خوانی و سوگواری آماده شود.
شبیه خوانی: از برجستهترین آیینهایی است که در دهه اول ماه محرم و دیگر مناسبتهای مذهبی در نطنز برگزار میشود. این آیین در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیدهاست و امروز نطنز به فرنام پایتخت شبیه خوانی ایران شناخته میشود.
حلیم پزان سنتی: یکی از آیینهای کهن که در بسیاری آیینها و مناسبات مذهبی در شهر نطنز برگزار میشود، حلیم پزان است که در آن حلیم را به روش سنتی میپزند و پخت حلیم در روزهای گوناگون مذهبی سال در نطنز چنان رواج دارد که در بسیاری محلات و هیئتها یافت میشود.
شب برات: آیینی است که از سه روز مانده به زادروز امام زمان (عج) آغاز میشود و به گونه ای است که در این سه روز مردم عصرها برای زیارت امامزادگان و خواندن فاتحه برای درگذشتگان خود به امامزادگان و آرامستانهای نطنز میروند و نذورات و خبرات پخش میکنند.