375
عجب شیر یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان عجب شیر است. ساکنان شهر عجب شیر به زبان ترکی آذربایجانی سخن گفته و اکثریت پیرو دین اسل...
عجب شیر یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان عجب شیر است. ساکنان شهر عجب شیر به زبان ترکی آذربایجانی سخن گفته و اکثریت پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازدهامامی هستند. مسلمانان علوی و ترکهای بهایی نیز در این شهرستان در اقلیت هستند.
پروفسور عجبشیرزاده یکی از ستاره شناسان معروف ایران است که تهیه و تدوین تقویم سالانه توسط ایشان انجام میگیرد.
طبق روایات تاریخی، شهر عجبشیر و حومه نزدیک آن کلاً بقایای شهر گمشده شیز، کوچکترین شهر آذربایجان در عهد اشکانیان و سامانیان است. در تأیید احتمالی این روایات، وجود چند پدیده باستانی و آثار حیات انسانی در فواصل مختلف بدان قوت بیشتری میبخشد. در مراجعه به سوابق تاریخی شهر به نظر میرسد که مقر اولیه و هسته مرکزی آن، یکی از محلات قدیمی موسوم به سعیدآبا د(به گفتار محلی:سَیْد آباد) بودهاست و در قسمت جنوبی شهر قرار دارد. یکی از مهم ترین نقاطی که انتظار میرود گسترش اصلی سکونت در این منطقه باشد، روستای شیشوان (به گفتار محلی:شاوان) است. این روستا دارای اقلیت مذهبی بهایی بود. با اینهمه پیشینه تاریخی این منطقه در هالهای از ابهام فرار گرفته است.
شهر عجبشیر در سینه جلگه حاصلخیز، بر روی رسوبات غنی رودخانه قلعهچای، در دامنه جنوب ارتفاعات تورجان و جرئیدن از پیشکوههای توده سهند واقع شدهاست. ظاهراً انگیزه پیدایش و علل وجودی آن داشتن موقعیت جغرافیایی ممتاز، اقلیم مساعد، خاکهای بارور، منابع آب، روستاهای آباد و دسترسی به دریاچه ارومیه بودهاست. در این شهر باغات مختلف میوه ها از جمله: سیب، انگور، آلبالو و... وجود دارد. در این شهر خشکبار همچون بادام،گردو و... نیز وجود دارد. در حومه این شهرستان خوش آب و هوا باغات زیادی در روستاهای بالادست وجود دارد. از بالا دست این روستاها رودخانهای با نام قلعه چای جاری می شود که منتهی به سد قلعه چای می شود.
پادگان عجب شیر یکی از مراکز مهم آموزشی ارتش میباشد که هم در کشور و هم در خاورمیانه بسیار نمونه و بی نظیر است.
امامزاده سیدابوالقاسم در فاصلة ۲ کیلومتری شمال عجبشیر مربوط به دوره ایلخانی از نقاط تاریخی این شهر محسوب میشود. . یکی از زیباترین نقاط تاریخی این شهرستان مسجد شیری یا مسجد جامع عجبشیر است که با روایت های بومی این منطقه متعلق به قوم شیر بوده. . از نقاط دیگر و تقریبا مرموز این شهرستان وجود قلعه ای بر فراز یکی از کوه های این منطقه است که در آن سفال های با رنگ های گوناگون و قدیمی یافت میشود.متاسفانه بدلیل سوء مدریت و عدم توجه مسئولان در ان حفاری های غیر قانونی برای یافتن طلا صورت میگیرد و باعث خراب شدن و از بین رفتن خط لوله سفالی قدیمی این بخش میشود.
امامزاده علی بولاغی در روستای بوکت
سد بزرگ قلعه چای در روستای قلعه چای که نقش مهمی در آبیاری زمین های کشاورزی در این منطقه دارد همچنین ماهی قزل آلا را در این محل میتوان صید کرد.
آبشار چاخ چاخان در روستای هرگلان