508
هشجین از شهرهای استان اردبیل ایران است. شهر هشجین مرکز بخش خورشرستم شهرستان خلخال واقع در استان اردبیل در شمال غرب ایران است. جغرافیا...
هشجین از شهرهای استان اردبیل ایران است. شهر هشجین مرکز بخش خورشرستم شهرستان خلخال واقع در استان اردبیل در شمال غرب ایران است.
بخش خورش رستم از شمال با خلخال و کوثر از جنوب با استان زنجان از شرق با بخش شاهرود و از غرب با شهرستان میانه همسایهاست. رود مشهور قزل اوزن در جنوب این بخش جاری است که استان اردبیل را از استانهای همجوار آذربایجان شرقی و زنجان جدا میسازد.
برابر مدارک موجود در سال ۱۳۳۴ شمسی برای اولین بار محلات و معابر هشجین تعداد ۱۴ خیابان و کوچه و محله نامگذاری گردید.
پسوند جین به معنی دندانهدار و به شش تا یا شش عدد جین گویند. دوجین یعنی دوازهتایی. امگین و گان از اسامی پارتی است و به معنی مکان و جا و سرزمین اطلاق میگردد که به مرور به جین و جان تبدیل شدهاست.
این شهر بیش از ۶۰۰۰ سال قدمت دارد.
این شهر تپهای دارد که زیر آن شهرکی کوچک و بسیار قدیمی است.
تلفظ صحیح نام شهر در زبان ساکنین محل به صورت هشئین بوده و قدیمیترین متنی که در این خصوص وجود دارد مربوط به کتیبههای بازمانده از زمان آشور میباشد. بر این اساس سارگون پادشاه آشور به هنگام لشکرکشی به سرزمین اورارتو متوجه انبار آذوقه به نام پانزیشن گردیده و برای تصرف آن لشکر خود را به سوی مرزهای جنوبی اورارتو حرکت میدهد.
زبان مردم ساکن هشجین ترکی آذربایجانی است.
در دانشنامه جهان اسلام از هشجین به عنوان یکی از مناطق تالشیزبان نام برده شدهاست.
مردم هشجین مسلمان و پیرو مذاهب شیعهٔ دوازدهامامی و سنی شافعی میباشند.
جمعیت شهر هشجین در سال ۱۳۸۳، نزدیک به ۶٬۰۰۰ نفر برآورد شدهاست. این شهر از سال ۱۳۲۰ مرکز بخش بودهاست.
زبان، پوشش و باورهای مردم هشجین همانند دیگر مناطق آذربایجان میباشد. مناسبتهای گوناگونی در آن برگزار میگردد که به شرح زیر میباشد:
آئینها وسنتهای قدیمی هر سرزمین و دیاری یادگاریهایی گرانسنگ از گذشتههای دور مردم آن سرزمین هستند سنتها ورسمهایی که سینه به سینه از دوردستهای تاریخ به امروز رسیدهاند نوروز و نوروزنامهخوانی یکی از ماندگارترین این سنتها است که مانند هزاران سال پیش همچنان در زندگی ایرانیان بخصوص مردم آذربایجان متبلور است مردم روستاهای شهر هشجین به ویژه روستای نمهیل نیز به رسم سنتی دیرینه همه ساله با فرارسیدن اول اسفند ماه مراسم سنتی نوروز نامهخوانی را درکوچههای این روستا اجرا میکنند در این مراسم بچههای روستا در شبهای اول ماه نوروز به درب منازل رفته و با خواندن نوورزنامهخوانی و شادباش فرارسیدن ماه نوروز از صاحب خانه هدیه میگیرند.
شکر ای خدا گئچدی زمستان، گلدی موسم باغ گلستان چمنلر اولدی سبز گلستان ای خانه صاحب از در کلان، اوشاقلار سوزه گوندری سلام دئیون بایراما چوخ وئرون زینت، رهبر ایران اولسون سلامات سوزون بایراموز اولسون مبارک، به حق طه یاسین تبارک
ودر ادامه میگویند:
به حق یاعلی آقای قنبر وصّی مصطفی، شیر و غضنفر کمگ اولسون سوزه ساقی کوثر بهار آمد، بهار آمد خوش آمد سوزون بو تازه بایراموز مبارک ایوز گونوز، گونوز هفتوز مبارک