471
{{تغییرمسیر حاصل از ادغام}} کوخرد هرنگ شهری از توابع بخش کوخرد شهرستان بستک است که در غرب استان هرمزگان در جنوب ایران قرار دارد. کوخرد ...
{{تغییرمسیر حاصل از ادغام}}
کوخرد هرنگ شهری از توابع بخش کوخرد شهرستان بستک است که در غرب استان هرمزگان در جنوب ایران قرار دارد.
کوخرد در پسکرانه های بندر لنگه قرار گرفتهاست. نام شهر کوخرد در زمان پیش از اسلام سیبه بودهاست.
بخش کوخرد به مرکزیّت شهر کوخرد، شامل دهستانهای کوخرد و هرنگ است. در پیرامون بستک چند روستای بزرگ کهنسال و اصیل وجود دارد که کوخرد یکی از آنهاست. زمینهای روستای کوخرد از شمال به کوه ناخ، از جنوب به رودخانه مهران و کوه خآب، از مغرب به هرنگ واز سمت مشرق به روستای چالهٔ کوخرد محدود میگردد.
کوخرد بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی، ۳٬۱۴۴ نفر جمعیّت داشتهاست.
هوای کوخرد و اطراف آن به علت دوری از دریا (این منطقه با رشته کوههایی از دریا جدا شده)، خشک بوده و به علت نزدیکی به خط استوا مانند سایر مناطق جنوب، گرم است. در تابستان بر اثر محصور بودن به وسیلهٔ کوهها، شبهای گرم، خفه و ناراحتکنندهای دارد. گاهی اوقات در شبهای تابستان از ساعت ۱۰ شب به بعد هوا شرجی میشود. از اوایل ماه خرداد تا اواسط ماه شهریور بادهایی میوزند که چون از کوههای گرم و خشک عبور کردهاند، فوقالعاده گرم بوده و پوست بدن را سوزانده و سیاه میکنند. اهالی کوخرد این باد را تشباد میگویند، که مخفف آتش باد است. در تابستان، درجهٔ حرارت در جلو آفتاب به ۵۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد و در سایه به ۴۰ تا ۴۵ درجه سانتیگراد میرسد.
در کوخرد یک نوع باد دائمی وجود دارد که اغلب به صورت نسیم و در تمامی فصول به جز روزهای قبل از بارندگی میوزد و مشهور به باد شمال است. مسیر این باد، غربی - شرقی است و نام آن ارتباطی به جهت شمال ندارد. اما در زمستان، چند روز قبل از بارندگی، بادی به عکس باد فوق میوزد که مشهور به باد قوس است که به لهجهٔ محلی به آن باد کوش گفته میشود. باد قوس یا کوش اگر از یک شبانهروز بیشتر بوزد، حتماً پشت سر آن ابری که منشأ آن دریای مدیترانه است ظاهر و باران میبارد.
باد دیگری که به صورت گردباد و طوفان محلی است در تابستانهایی که باران قبلی میبارد در اثر اختلاف درجهٔ حرارت مجاور ایجاد شده و درختان نخل را به سبب مرطوب بودن پای آنها از ریشه میکند و آنهایی را که بلند و کهنسال هستند میشکند.
در زمستان اختلاف دمای روز و شب بسیار زیاد است و با آنکه روزها هوا خوب و آفتابی است، شبها سردند و گاهی به صفر و زیر صفر درجه سانتیگراد هم میرسند. این اختلاف دمای شب و روز زمستان، بهرهبرداری زمستانه در کشاورزی را دچار اشکال نمودهاست.∗
ظاهراً ساکنان اولیه کوخرد زرتشتی بودهاند و قدمت کوخرد به پنج هزار سال قبل از ظهور اسلام میرسد. نام قدیم کوخرد سیبه بودهاست. و حاکمان این محل، مناطق بسیاری را زیر نظر داشتهاند به طوری که خرما و محصولات کشاورزی، از بستک و روستاهای اطراف آن که تحت تصرف آنها بوده به سیبه (کوخرد) انتقال داده میشدهاست. مردم سیبه پس از ورود دین اسلام در عهد خلیفه دوم عمربن خطاب مسلمان میشوند و نام سیبه را به «کُویِ خِرَد» تغییر میدهند که به معنای دیار عاقلان و دانایان و خردمندان و هوشیاران است که در اثر کثرت استعمال و با گذشت زمان به کوخرد تبدیل میشود
داستانهای عامیانهای روایت میشود مبنی بر اینکه مردمانی در شهر بزرگی بنام شهر سیبه زندگی میکردند که این مردمان بر اثر سیلی عظیم که از آبراههای کوههای شمال آن (کوه ناخ) به وجود آمده، از بین رفتهاند و تعدادی باقیماندهاند که بنای روستای جدید کوخرد را نهادند.
در پیرامون کوخرد تخته سنگهای شگرفی وجود دارند که از زمین بیرون زدهاند. یکی از آن سنگها به نام «سنگ نازبُن» که شکلی عجیب و دیدنی دارد در جایی به نام «تال مد اودلی» (تال محمد عبدلی) قرار دارد.
همچنین کانالی به نام ترنه در این آبادی وجود دارد که با معماری خاص خود و مصالح سنگ و ساروج، باعث هدایت و انتقال آب شیرین قنات به آن سوی رودخانه شور مهران میشدهاست. آرامگاه چند تن از بزرگان علم و شریعت نیز در بدو ورود بهآبادی قرار دارد که با معماری سنّتی خود نشان از قدمت دیرینه این دیار دارد.
در اطراف کوخرد بیمارستانی با معماری جالب بومی قرار دارد به نام «بیمارستان رازی کوخرد».
منطقه بستک و کوخرد از نظر درصد نفوذ تلفن ثابت و همراه در وضعیت مناسبی قرار دارند. هم اکنون تعداد ۹ مرکز تقویت امواج برای تلفن همراه در شهرستان بستک وجود دارد که عبارتاند از: بستک، جناح، کوخرد، کوهیج، هنگویه، چاه بنارد، دهستان دهتل، فتویه و ارتفاعات کوه انوه.
به گفته کارشناسان شرکت مخابرات ایران، با توجه به قرار گرفتن دکل موبایل کوخرد نسبت به رادار کوه جناح، مرکز موبایل کوخرد بهترین گیرندگی را در بین مراکز موجود دارا است. هم اکنون امکان ارتباط همزمان تعداد ۶۰ خط ورودی و ۶۰ خط خروجی در این مرکز وجود دارد که تا چند سال آینده کفاف مردم بخش کوخرد و روستاهای تابعه را میدهد. امواج این مرکز از طرف شمال تا کوه ناخ و از طرف جنوب نیز تا «کوه زیر» به خوبی وجود دارد. به گفته استفادهکنندگان از این سرویس، در بالای کوه معروف به کوه لاور از طرف مشرق نیز این امواج قابل دریافت هستند.