6.6K
فارغان (فارغانات) یکی از شهرهای استان هرمزگان در جنوب ایران است. جمعیت فارغان در سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۳٫۱۴۶ نفر بودهاست. آخرین شمارش نفوس و مسک...
فارغان (فارغانات) یکی از شهرهای استان هرمزگان در جنوب ایران است.
جمعیت فارغان در سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۳٫۱۴۶ نفر بودهاست. آخرین شمارش نفوس و مسکن مزبور به سال ۹۴ شهر فارغان ۸۶۰ خانوار و تعداد ۲۷۲۹ نفر شمارش شدهاست.
در۱۵ روستای فارغانات ۱۳۰۷۱ نفر و۳۷۶۶ خانوار در سال ۹۲ شمارش و در سامانه ثبت شدهاست.
فارغانات شامل روستاهای میمند – نسا – شاهرود – کش رودخانه – مزرعه – نظام آباد – رحیم آباد – نینوا – فارغان – نارمند – دهنه میمند – بخون – تیدر – بسته – سیرمند – راِئیز – سیاهک – شمیل – جائین – آشکارا – سردر – تلمرا – هماگ بالا و پایین – باغون – بندکوه شامل غارهای چهل گز- اشکات-ده مرشد- تولشی- فرغو – چاه میر – حوزه شرق فارغانات شامل حوزه غرب تارم زمین – سعادت آباد – سرچاهان – لایگزان – پتکوئیه – سید جوزر – برغنی – رفیع آباد – معدنوئیه تا قسمتی از احمدی تا سیاهوو برغنی، باباکوهی در آشکارا، بررود، پرعابدین (اولین محل احداث ایسگاه پلیس سایکس در جنوب برای کنترل راههای جنوب کشور) سرگلان، بناب، دق فینو، بندون، هشوکو، چاه میر، تی تنگ، جزارآباد. چاه مرغ – چاه لغون- درنجو- فرغو- میباشد
درختان نخل و انار و انجیر و لیمو و انگور در این ناحیه وجود دارند.
گیاهان گلسرخ و کنجد و عدس و ماش در اینجا وجود دارند.
داروهای گیاهی سنتی این محل هوم نوش است که از شیره خرما درست میشود و برای بهبود و تسکین یا بیهوش کردن در طب استفاده داشتهاست.
در تبدیل به شهر شدن است.
فارغان را میتوان همانند کهن ودیرینه، انشان، تپه یحیی، سوغان یا حتی سورمریان اشاره کرد.
این منطقه با وجود تپههای باستانی مورد کاوشهای باستانشناسانه قرار نگرفتهاست.
کورههای تولید انواع فلزات باستانی در این منطقه وجود دارد. کوره تولید شیشه در این منطقه یافت شده. ساختمانهای باستانی در این محل وجود دارد که میتوان به :اشکفتهایی که با ساروج اندود یا دیوارکشی شدهاست و آتشکده زردشت در ورودی بخوان و آتشکده وگاه شمار وچاپارخانه، آبگرم ده شیغ و میل آتشی لموشوکو اشاره کرد.
شیر برنزی در بسته و انواع سفال با رنگهای متفاوت در این منطقه کشف شدهاند.
فارغان (فارغانات) و تارم زمین و سیرمند سه بخش جدا ناپذیر هست.
در سنگ نبشته بیستون فارغان به صورت پارگان یا پری کان اشاره شدهاست.
نام تارم به معنی محل جمع شدن آب است.
نام سیرمند به معنی سرزمین پر از رزق و روزی است.
بقعه شریف بی بی که نسب او به جعفر صادق میرسد در این منطقه وجود دارد.
دو بنا و قلعهای بزرگ از جنس خشت گل خام درنظام آباد وجود داشت که به علت بروز اختلافات قومی با خاک یکسان و تنها پیهای ساروجی آن ماندهاست.
پیش از حمله اعراب در این محل بنایی به نام دروازه دوزخ و بهشت وجود داشته که تخریب شدهاست و آثار آن در میمند باقی ماندهاست.
در جنوب میمند قبرها و دخمههایی وجود دارد که در زبان محلی به آن سنگریا خرفت خانه میگویند و مردم محلی برای ساخت خانههای خود از سنگهای موجود در آنها استفاده میکردند.
چاههای با بدنه ساروجی و باستانی در این منطقه وجود دارند.الگو:Www.fargan.ir
کوره آجرپزی باستانی در این محل وجود دارد.الگو:Www.fargan.ir
معدن گچ درکناره غربی این منطقه وجود دارد.الگو:Www.fargan.ir
سد باستانی نارمند در این محل وجود دارد. {{www.fargan.ir}
باغات این ناحیه مرکبات و گردو میباشد.
کشت (کولک) پنبه شلتوک در این منطقه رواج دارد.
صنعتهایی که از قدیم در این ناحیه وجود داشته سفالگری و کورههای ذوب فلز و پارچه بافی و و تولید چرم با رنگ طبیعی و دباغی مشک آبخوری با پوست و پارچه و تولید زیورآلات بودهاند.
فرهنگ و گویش تمام این ناحیه یکسان بوده و این امر موجب میشود که به کل این ناحیه فارغانات گفته شود.
تمام مراسم و سنتهای این ناحیه ریشه کاملاً ایرانی دارد.
رسم تعزیه خوانی از دوران صفوی در این ناحیه وجود دارد.
داستان محلی گوهر شب چراغ از داستانهای محلی این ناحیه است.
سنت ههل مشو برای درخواست باران در این منطقه جریان دارد.
الگو:Http://www.fargan.ir
پنج شنبه, 25 خرداد 1402
درود سایت www.fargan.irمنسوخ شده واین سایت را جایگزین کردیم http://fargan20.blogfa.com/tag/فارغان بنابراین در وکی پدیا هم اصلاحاتی صورت گرفته مطالب از کتاب نگاه اجمالی برتاریخ جغرافیای فارغان زمین نویسنده ازین معتضد کیوانی. اگر کمکی برای شناساندن این منطقه نقاط گردشگری تاریخ وتمدن این منطقه نیاز هست درخدمت هستم بدود.