چقا (اراک)

688

چقا (اراک)

چقا (اراک)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اراک در استان مرکزی ایران است. چقا روستایی که الان چسبیده به شهر اراک است . و با این شرایط در زم...

با سلام خدمت شما بیننده گرامی ! اطلاعات نمایشی در زیر از ویکی پدیا جمع آوری شده و ممکن است قدیمی یا صحیح نباشند. لطفا با نشر صحیح اطلاعات ما را یاری کنید.

معرفی روستای چقا (اراک)

چقا (اراک)

چقا (اراک)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اراک در استان مرکزی ایران است.

چقا روستایی که الان چسبیده به شهر اراک است . و با این شرایط در زمانی نه چندان دور منطقه ای از اراک خواهد شد . نام روستا یا کلا نام منطقه به این نام در ایران بسیار است . اما تقریباً همه آن‌ها دارای پس وند و پیش وند هستند. تقریباً تنها اسم مکانی به این نام که فاقد پیش وند و پسوند است "چقا "نام روستایی در ضلع جنوب و همجوار اراک و جنب اداره برق باختر است. اصل اسم این روستا "چاه آقا "بوده است. دلیل آن این است که روحانی بوده که با حفر قناتی موجب سکنی تعدادی جمعیت در این نقطه می شود که مشهور به چاه آقا می شود و بعدها بنام " چقا" تلفظ می‌شود. این روستا در گذشته‌ها دارای اراضی بسیاری که از شمال غربی به اراک، از جنوب به روستای حسین آباد و بغدادی که الان کارخانجات و مراکز تجاری و تولیدات بسیاری مابین آن‌ها قرار گرفته. و از غرب به اراک و روستاهای قنات که اکنون منطقه ای از اراک است و مابین آن تا چقا سازمان تره بار اراک، مرکز تولید بذر چقا، و حوزه علمیه خاتم الانباء و دانشگاه پیام نور و برق باختر در همجوار چقا قرار گرفته. در مشرق به روستاهای احمدآباد، شهرجرد و رسول آباد که از اراضی شنتیایی ( از مالکان قبل از انقلاب )بوده ختم می‌شود . اطراف روستای چقا کارخانه‌های هپکو،شهرک خودرو، ستاد مرکزی نیروی انتظامی استان مرکزی، پایانه‌های اراک، آلومینیوم ایران، نمایشگاه بین‌الملل اراک، سازمان اتوبوسرانی اراک و حومه قرار دارد. از چند سال پیش شهرداری اراک با تصرف زمین‌های این روستا که تا اراک ادامه داشت اقدام به ایجاد پارک جنگلی چقا با آبیاری تحت فشار نموده که اکنون با حکم مراجع قضایی به کشاورزان روستا بعودت شد ه. به عبارتی شهرداری باید زمین را به حالت اولیه برگرداند ( یعنی کندن درختان) . چقا در گذشته دارای باغات انگور بسیاری بود . و محصولات کشاورزی آن گندم، جو، یونجه، هندوانه، پنبه و دام پروری بوده ،اما امروزه در گندم و جو و یونجه و هندوانه محدود است، البته صنایع ایجاد شده در اراک آسیب بسیار جدی به کشاورزی این روستا وارد کرده بطوری که باغات آن از بین رفته‌است . به همین دلیل کشاورزان این روستا از دیر باز همزمان در کارخانجات اطرف اشتغال داشته و دارند.

آب کشاورزی این روستا از ابتدا با قناتی که شرح آن رفت تأمین شده و همچنان به همان میزان دارای آب است و چاهی که به وسیله موتور استخراج و پس از سال‌های طولانی و بازسازی در سال‌های اخیر مجددا مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌است ا.ما به خاطر وجود شهرنشینی و کارخانجات در اطرف چاههای آب قنات آبب این قنات دیگر غیر قبل شرب می‌باشد . و پس از انقلاب دارای آب شرب لوله‌کشی، برق، گاز و تلفن است .

این روستا در عین نزدیمکی به شهر اراک و برخوردار از امکانات، ولی توسعه نیافته‌است . تقریباً همه کشاورزان این روستا در شهر اراک سکونت دارند. و در سال‌های اخیر مردمانی از دیگر نقاط به صورت بسیار محدود در آنجا سکونت یافته‌اند و همچنین محل انبارهای توزیع کالا و بعضاً مراکز تجاری و خدماتی مربوط به اراک در روستا دایر شده‌است. این روستا شهیدان، پزشکان، مدیر استانی و ملی، مهندسین و دکتر در رشته‌های متفاوت و عالمان دانشگاهی و حوزوی و نویسندگانی به جامعه تقدیم کرده‌است.

جمعیت

این روستا در دهستان معصومیه قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۵ نفر (۱۳خانوار) بوده‌است.

منابع

  • «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.

خاطرات شما از سفر به چقا (اراک) نگارش خاطره

  • شنبه, 13 آبان 1402

    قبل از انقلاب دامادمان در آنجا خدمت می کرد و من مدتی در آن محل زندگی کردم . نام افرادی مثل غلامحسین طلائی و فدرت الله سیافی هنوز در خاطرم است. تقلضا دارم اگر کسی فعلا در آن محل ساکن است و یا شماره تلفن یا اطلاعاتی در مورد افراد آنجا در اختیار دارد لطفا از طریق شماره 09161314204 مرا در جریان بگذارید. با تشکر غلامرضا فرد

  • سه شنبه, 09 آبان 1402

    من علاوه بر اینکه از روستای سرسبز و مخصوصا تفرجگاه چقا دیدن کردم کتاب تاریخ چقا از روستاهای شهرستان اراک با نویسندگی آقای حجت اله چقایی مطالعه نموده‌ام که برایم جالب و خوانی بود به دیگران توصیه خواندن آن را همراه با دیدن این روستا را دارم

خاطره خود را برای دیگران بنویسید تا اگر کسی دوست داشت به این روستای سفر کند.
برای نوشتن خاطره ابتدا ثبت نام کنید.