14.8K
هَشتبَندی یکی از شهرهای شهرستان میناب استان هرمزگان ایران است. این شهر در ۱۳۸۶/۰۶/۱۰ خورشیدی تأسیس شد. بیشتر مردمان آن مهاجران از روستاها و کو...
هَشتبَندی یکی از شهرهای شهرستان میناب استان هرمزگان ایران است. این شهر در ۱۳۸۶/۰۶/۱۰ خورشیدی تأسیس شد.
بیشتر مردمان آن مهاجران از روستاها و کوهپایههای اطراف میباشند که در این سرزمین بهکار کشاورزی مشغول هستند. این شهر در ۶۵ کیلومتری میناب واقع گردیدهاست و با استان کرمان از طریق شهرستان منوجان هممرز میباشد.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۶٬۷۱۸ نفر (۱٬۷۱۰ خانوار) بودهاست.
هشت بندی (Hasht bandi)، منطقهای است در ۶۰ کیلومتری شهرستان میناب و در ۱۶۳ کیلومتری مرکز استان (بندرعباس) که از لحاظ تقسیمات کشوری تابع شهرستان میناب است.
این منطقه دشتی بسیار وسیع است که در حد فاصل شهرستان میناب و رودان واقع شدهاست و فاصله آن تا شهرستان رودان ۶۰ کیلومتر و تا شهرستان میناب ۶۰ کیلومتر میباشد. به همین دلیل مردم این منطقه در پارهای از آداب و رسوم وجه اشتراکی هم با مردم میناب وهم با مردم رودان دارند.
مردم این منطقه که جمعیت آن به حدود ۵۰هزار نفر میرسد، تماماً شیعه و عمده فعالیت آنها در بخش کشاورزی و باغداری است.]
طبق اطلاعاتی که بدست آمده این منطقه بدست آمده بیشتر از صد سال قبل تعداد هشت نفر که از طرف ضرغام مأمور و محافظ کاروانهای عبوری از میناب و رودان به سمت کرمان بودهاند
در اثر غفلت، توسط گروهی به قتل رسیدن این افراد وابسته به رئیس محمد سهرابی بزرگ فامیل این منطقه بودند، پس از قتل این افراد، ضرغام تعداد هشت قطعه زمین را خون بهاء جدا کرده در حاشیه رودخانه ای که از جغین و این حومه میگذرد به رئیس محمد واگذار کرد لذا این هشت قطعه زمین را که بند خاکی بودند به هشت بندی معروف شدهاست.
حضرت آیتالله رئوفی طبق اظهارات خودشان چندین سال پیش از انقلاب با توجه به آینده نگری و پیشبینی افزایش جمعیت مردم کوهستانهای اطراف هشت بندی و نبود جا و مسکن در کوهستانها این منطقه که حدود ۳۰ تا ۵۰ روستا را شامل میشود مردم را تشویق و ترغیب به آمدن به پهن دشت هشت بندی و کشت و کار نمودند که حدود ۲۰ در ۳۰ کیلومتر مربع (شصت کیلومترمربع) وسعت دارد.
حضور ایشان و راهنماییهای روشنگریهای مرحوم کربلایی محمود رئوفی باعث کوچ مردم و آمدن مردم به منطقه حد فاصل توکهور و چراغ آباد گردیده؛ و هماکنون بحمدالله این رونق رسیدهاست.
شهر هشت بندی از شهرهای نوپای استان هرمزگان میباشد و طی سالهای اخیر به همت شهرداری و شورای شهر آن شاهد پیشرفتهای در زیرساختهای شهری بودهاست، جمعیت شهر هشت بندی بر اساس آخرین سرشماری در سال ۹۰؛۵۰۰۰نفر میباشد.
از شمال به روستای چراغ آباد و کهورتاک محدود میشود. از جنوب به روستای توکهور و مجتمع امام (ره) محدود میشود. از شرق به به فاصله ۱کیلومتر به حدود مرزی شهرستان منوجان استان کرمان محدود میشود. از غرب به فاصله ۱کیلومتر به روستای حامین محدود میشود.
آب و هوای این شهر گرم و خشک و مذهب ساکنین آن شیعه اثنی عشری است؛ و حدود ۱۰۰ مسجد و مکان مذهبی در نقطه جغرا فیایی شهر هشت بندی، هشت بندی دو، کوی هجرت، ریگ دراز، چراغ آباد، سرنی و قسمتی از توکهور وجود دارد؛ و شغل ۹۵٪اهالی کشاورزی میباشد. مساحت کل شهر ۵۶۰۰ هکتار است که، اراضی زیر کشت آن ۵۰۰۰هکتار و بافت مسکونی آن ۶۰۰ هکتار میباشد. محصولات این نقطه جغرافیایی عبارتند از: خیار سبز، گوجه فرنگی، پیاز، فلفل، هندوانه، لوبیا سبز، لیمو ترش، پرتقال و خرما توسعه فیزیکی شهر هشت بندی به دلیل افزایش سریع جمعیت و مهاجرپذیر بودن به سمت تمامی جهات میباشد.
هشت بندی از نظر پراکندگی پوشش گیاهی جهانی در نوار رویشهای گرمسیری نیم کره شمالی قرار دارد و به علت باران کم و نامنظم و وزش باد در این نواحی فقط گیاها نی رشد میکنند که در برابر این وضعیت مقاوم باشند گیاهان را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد
این درختان که از قبیل کنار کهور و کرت میباشند که خود را به کمآبی منطقه سازش داده و دارای ریشههای بلند هستند و از هر طرف در جستجوی آب کشیده شدهاند. درختانی که در ارتفاعات میرویند گیاهان نواحی کوهستانی و دامنه ای به صورت استپی بوده و مهمترین گونههای این گیاهان عبارت اند از آویشن، انار، انجیر، سیر، گون میباشند درختان کاشته شده توسط مردم پرتقال، لیمو ترش، لیمو شیرین، نارنگی، نخل، نارنج، انبه، زیتون، توت، جم و گیلی فورود
آب هوای هشت بندی به دلیل تحت تأثیر بودن آب هوای بیابا نی و نیمه بیابانی گرم و خشک است هشت بندی دارای تابستان طولانی و گرم و زمستانهای معتدل کوتاه و ملایم است بارندگی آن عمدتاً در فصل زمستان بوده و میزان آن در هر سال متفاوت است. بهطور کلی جریانهای هوای مؤثر بر هشت بندی عبارت اند از الف-توده هوای مد یترانه ای ب - جریان هوایی اقیانوس هند ج –جریان هوایی عربستان انواع بادهای محلی باد لوار:لوار بادی است گرم و سوزان که آتش باد هم نامیده میشود جهت وزش آن نیز جنوب غربی و از بیابان عربستان نشات میگیرد وزش این باد در شب باعث خنکی هوا میشود باد ناشی (نعشی):این باد در فصل زمستان سواحل هرمزگان میوزد بادی است سرد و توفان زا ارتفاعات درمنطقه هشت بندی ارتفاعات قابل توجهی وجود دارد از جمله :کوه مرز که در ۵ کیلومتری هشت بندی قرار دارد ودومین کوه کوه دهندر هست که در ۱۰ کیلومتری هشت بندی است.
صنایع دستی سفالی :سفال یکی از قدیمیترین و مهترین سا ختههای هنری بشر است. دیگهای سفا لی (شیر ماست در داخل آنها ترش نمیشود) صنایع دستی نخیلاتی: با وجود درختان نخل فراوان در پشتکوه هشت بندی، در گذشته تقریباً بسیاری از لوازم منزل از صنایع نخیلاتی درست میشدهاست. نمو نه ای از صنایع نخیلاتی پشتکوه هشت بندی باد بزن:نوعی باد بزن دستی است که از برگهای نازک وسط درخت خرما درست میشود و همانطور که از اسم آن پیدا است برای باد زدن استفاده میشود سواس:سواس نوع دیگری از صنایع نخیلاتی پشتکوه هشت بندی میباشد که بجای کفش استفاده میشده پرند: پرند طناب زبر و کلفتی است که از لیف درخت خرما بنام سیس درست میشود و ازآن جهت بالا و پایین رفتن از درختهای بلند خرما استفاده میشود و حالت کمربند دارد.
مهمترین محصولاتی کشاورزی که در هشت بندی کشت میشود محصولاتی نظیر خیار سبز، گوجه فرنگی، هندوانه، پیاز، لوبیا، فلفل و کدو میباشد. محصولات باغی هشت بندی محصولاتی شامل پرتقال، لیموترش، نارنگی، نارنج و زیتون میباشد. هشت بندی قطب کشاورزی استان هرمزگان و کشور با بیش از ۲۰ هزار هکتار سطح کشت انواع محصولات کشاورزی میباشد.
همچنین مردم هشت بندی در مناسبتهای ملی و مذهبی نظیر راهپیماییها، انتخابات و ماه محرم و ولادت اهل بیت حضور خیرهکننده ای در این عرصهها دارند.
ادارات مستقر در هشت بندی به شرح زیر میباشند: ۱-بخشداری۲-کمیته امداد۳-بهزیستی۴-جهاد کشاورزی۵-بانک کشاورزی۶-فرماندهی انتظامی هشت بندی ۷-حوزه مقاومت بسیج۸-مرکز بهداشتی و درمانی۹-نمایندگی پخش فراوردههای نفتی۱۰-شرکت تعاونی روستایی۱۱-اداره تربیت بدنی۱۲-پست برق۱۳-مرکز تلفن ثابت و سیار۱۴-دفتر پست۱۵-خانه بهداشت۱۶-دهیاری ها۱۷-شورای اسلامی بخش۱۸-شورایهای اسلامی روستا۱۹ها -شورایهای حل اختلاف۲۰-اداره آب وفاضلاب شهر هشت بندی ۲۱- نمایندگی آموزش و پرورش هشت بندی۲۲- اداره امور مشترکین برق هشت بندی