6.7K
شَهمیرزاد شهری از شهرستان مهدیشهر (سنگسر) واقع در استان سمنان است. شهمیرزاد در شمال شهر سمنان و در ۲۴ کیلومتری مرکز استان واقع است. این شهر از نظر تار...
شَهمیرزاد شهری از شهرستان مهدیشهر (سنگسر) واقع در استان سمنان است. شهمیرزاد در شمال شهر سمنان و در ۲۴ کیلومتری مرکز استان واقع است. این شهر از نظر تاریخی، گردشگری و کشاورزی دارای اهمیت میباشد. شهمیرزاد در سال ۱۳۸۶ شمسی در تقسیمات استانی به بخش ارتقاء یافت، هر چند شهمیرزاد از سال ۱۳۰۶ شمسی دارای شهرداری است.
شهمیرزاد در سالهای قبل از ۱۳۴۰ شمسی بخشی از شهرستان قائمشهر بود ولی در تقسیمات استانی انجام شده در سال ۱۳۴۰ شمسی و پس از جدا شدن شهرستان سوادکوه از شهرستان قائم شهر؛ از استان مازندران جدا شد و به «فرمانداری کل سمنان» منضم گردید. سمنان در آن زمان استان نبود و به عنوان فرمانداری کل که از استان دوم منفک شده بود، شناخته میشد و در سال ۱۳۵۵ شمسی به استان تبدیل شد.
جمعیّت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۷٬۲۳۸ نفر بوده که در سال ۱۳۹۰ به ۸٬۸۸۲ نفر افزایش یافتهاست. ارتفاع مرکز شهمیرزاد از سطح دریا ۱۹۳۵ متر میباشد. البته شایان ذکر است که به دلیل ییلاقی بودن منطقه جمعیت آن در فصل سرد و گرم متغیر است. زبان محلی مردم شهمیرزاد زبان مازندرانی است.
شهمیرزاد از نظر آب و هوایی زمستانی سرد و تابستانی معتدل دارد و از لحاظ پوشش گیاهی بسیار سبز و خرم است. همچنین نسبت به شهرهای همسایهاش معمولاً خنک تر است. شهمیرزاد دارای بزرگترین باغ گردوی جهان (با تأیید فائو) میباشد که مساحت آن حدود ۷۵۰ هکتار است. گویش مردم منطقه شهمیرزادی (به گویش محلی: شامرزایی) است. در شهمیرزاد بازیهایهای محلی مانند «جو گندم تاس» و «تیک تیک پلا دارک» و «خوزکه» از گذشته رواج داشتهاست. بسیاری از اهالی شهمیرزاد از سالیان قبل در فصل سرما به شهرهای مازندران کوچ میکردند و در شهرهای ساری، قائمشهر، بابل، نکا و بهشهر ساکن میگردیدند و از اواسط بهار به شهمیرزاد بازمیگشتند. این سکونت زمستانگاهی در شهرهای استان مازندران باعث شدهاست که زبان، فرهنگ و پوشش مردم شهمیرزاد تأثیر زیادی از مازندران و فرهنگ آن گرفته باشد.
اقتصاد شهر شهمیرزاد بر کشاورزی آن تکیه دارد. بطوریکه شهمیرزاد از اصلیترین تولیدکنندگان گردو در منطقه است و محصولات گردوی این شهر توان صادراتی بالایی دارد. از دیگر فراوردههای منحصربهفرد شهمیرزاد میوه آلو است بطوریکه از ۱۶۵ هکتار باغات آلوی شهرستان مهدیشهر، ۱۳۵ هکتار آن در شهر شهمیرزاد قرار دارد.
در بهمن ماه ۱۳۸۹ عدهای از مردم شهمیرزاد طی نامهای به رئیسجمهور (که رونوشت آن دربردارندهٔ ۴۶ صفحه امضاء، به مقامات دیگر هم فرستاده شد) خواهان پیوستن به استان مازندران شدند. در بخش پایانی این نامه چنین آمدهاست: «بار دیگر تقاضای الحاق شهر عزیزمان شهمیرزاد به استان سرسبز مازندران داریم تا دلسوخته از به یغما بردن آب و آبخانههای شهرمان و محرومیتهای موجود با انضمام به فضای سبز و جنگل انبوه و آب نیلگون دریای خزر آرام گیرد و از حضرتعالی عاجزانه میخواهیم که خواسته به حق ما را جامه عمل بپوشانید.»
شایان ذکر است شهمیرزاد تا پیش از سال ۱۳۴۰ که سمنان به فرمانداری کل ارتقاء یافت جزئی از استان دوم یعنی استان مازندران بودهاست.
در نخستین روز آغاز به کار استاندار جدید مازندران در ۱۸ شهریورماه ۱۳۹۲ شماری از مردم شهمیرزاد با حضور در مقابل استانداری مازندران در ساری خواستار الحاق به استان مازندران شدند و تعدادی از افرادی که خود مردم انتخاب کردند به همراه اعضای شورای شهر شهمیرزاد برای رایزنی و الحاق این شهر به استان مازندران وارد استانداری مازندران شدند و با معاون مدیر کل امنیتی استانداری مازندران و مدیر کل حراست استانداری مازندران گفتگو کردند. رئیس شورای اسلامی شهمیرزاد نیز در این تجمع در جمع خبرنگاران با اعلام اینکه از سالهای دور شهمیرزاد متعلق به استان مازندران بوده اظهار داشت: مردم شهر شهمیرزاد دارای مشترکات مختلف زبانی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با مردم مازندران هستند و خواستار الحاق شدن به مازندران هستند.