20K
تُربَتِ حیدریّه یکی از شهرهای استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. وسعت شهرستان تربت حیدریه، حدود ۲۴ هزار ک...
تُربَتِ حیدریّه یکی از شهرهای استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. وسعت شهرستان تربت حیدریه، حدود ۲۴ هزار کیلومتر مربع است و پایتخت زعفران جهان است.
تربت حیدریه در ۱۴۵ کیلومتری جنوب مشهد و ۱۰۰۵ کیلومتری تهران است و ارتفاع آن ۱۳۳۳ متر از سطح دریا میباشد.
تربت حیدریه از شرق به شهرستانهای زاوه و تربت جام و رشتخوار، از غرب به کاشمر و از شمال به مشهد و نیشابور و فریمان و از جنوب به شهرستان مه ولات منتهی میشود. نام تربت حیدریه به اعتبار نام قطبالدین حیدر تونی بر واژه اصیل و ایرانی زاوه در قرن نهم و بعد از آن غلبه یافت. این شهرستان در حال حاضر دارای ۲۲۵ هزار نفر جمعیت است و همچنین گسترش شهر باعث در بر گفتن روستاهایی مانند ملکی، حیدرآباد، بنهنگ، ده پایین و منظر شدهاست.
این شهرستان دارای چهار بخش کدکن، بایگ و جلگهرخ و مرکزی است و همچنین دارای هشت دهستان و ۱۵۰ روستای قابل سکنه میباشد. تربت حیدریه دارای دو شهرک صنعتی است و مهمترین واحدهای تولیدی شهرستان شامل کارخانه قند تربت حیدریه،کارخانه طلای زرمهر ،کارخانه کاشی زرین، کارخانجات کائولین شیر، آرد، زیره و پنبه پاک کنی، خوراک دام و سردخانه بزرگ سه هزار تنی و کارگاههای ابریشم کشی میباشد. همچنین وجود منابع سیلیس جهان، باریت، منیزیت، آگات، طلا، فیروزه شهرستان تربت حیدریه را جزو قطبهای معدنی استان خراسان رضوی قرار داده است. بایگ، یکی از شهرهای تربت حیدریه مرکز ابریشم ایران نام گرفته و بالغ بر ۸۰٪ ابریشم کشور در این محل تولید میشود. هرچند واردات بیرویه پیله چینی صنعت نوغانداری تربت حیدریه را تهدید میکند پسته و بادام نیز از دیگر محصولات کشاورزی این منطقهاست. همچنین معادن طلای زرمهر تربت حیدریه که در روستای زرمهر واقع شدهاست، تولیدکننده اولین شمشهای طلا در کشور است که در بازار بورس اوراق بهادار تهران معامله میشوند.
تربت حیدریه در قدیم با نام زاوه شهرت داشتهاست پیشینه تاریخی تربت حیدریه به نام زاوه به دوران قبل از اسلام دوره اشکانیان برمی گردد و به مناسبت مقبره قطبالدین حیدر تونی که از معاصرین عطار و از صوفیان قرن ششم هجری بوده بدین نام خوانده شدهاست. بنای زاوه را به زوطهماسب نسبت میدهند. اولین گزارشها از منطقه زاوه را در منابع تاریخ پس از اسلام میبینیم. در جریان فتح خراسان اشاره بر آن است که خلیفه سوم، عبدالله بن عامر را مأمور خراسان کرد. این عامر عامر رخ، زاوه، خواف، اسفراین، و ارغیان در نیشابور را فتح کرد تا به تختگاه نیشابور رسید. از دقت در گزارشهای جوینی و عبدالله بن فضلالله، در مییابیم که زاوه نخستین شهری بودهاست که درگیری پیشبینی نشدهای را بر دشمن تحمیل کرد و به قیمت سقوط خود افتخار آفرید. مردم زاوه نخستین قربانیان حمله سراسری مغولها بودند مقارن همین ایام قطب الدین حیدر عارف مشهور قرن ششم که از مدتها پیش در شهر زاوه اقامت گزیده بود درگذشت. تربت حیدریه پس از دوره صفوی به صورت شهر درآمد. در واقع شهر در حدود دویست سال پیش یعنی دوره حاکمیت اسحاقخان قرایی از خوانین و رجال سیاسی عصر قاجاریه رونق گرفت. اسحاق خان به مرمت و آبادانی شهر پرداخته و آن چنان تحولی در شهر بوجود آورد که این شهر تا مدتها به تربت اسحاقخان معروف بودهاست.
تا پیش از جنگ جهانی دوم، کنسولگریهای انگلستان و روسیه در تربت حیدریه و در منطقهٔ باغسلطانی شهر مشغول فعالیت بودهاند.
تربت حیدریه با وسعت ۶۱۷۵ کیلومتر مربع در جنوب غربی مشهد و در مدار ۵۹ درجه و ۱۲ دقیقه طول شرقی ۳۴ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۳۳ مترو بلندترین قله آن، قله ملکان به ارتفاع ۳۰۱۳ متر میباشد. تربت حیدریه با مرکز استان، شهرستان مشهد حدود ۱۴۰ کیلومتر، با تهران ۱۰۸۶ کیلومتر فاصله دارد و دارای سه بخش به نامهای رباط سنگ، بایگ و کدکن است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۱۴۰٬۰۱۹ نفر (در ۴۳٬۰۲۹ خانوار) بودهاست که از این نظر رتبه چهارم استان را داراست. جمعیت کل شهرستان تربت حیدریه ۲۲۴٬۶۲۶ نفر است. تا پیش از سال ۱۳۶۴ شهرستان تربت حیدریه رتبه دوم استان خراسان را از نظر جمعیت داشت که با تفکیک آن به ۶ شهرستان و واگذاری بخشی از کدکن به نیشابور رتبه آن به پنجم تنزل یافت
در ارتفاعات شهرستان تربت حیدریه درختهایی همچون: پسته، تاغ، بادام و ... دیده میشود. از گونههای گیاهی میتوان از کام تیغ، گرگ تیغ، انواع گونههای گز، کاروان کش، بومادران، آویشن، کنگر و کلپوره و ... نام برد.
پستانداران این ناحیه عبارت هستند از: خارپشت ایرانی، جوجهتیغی گوشدراز، خفاش نعل اسبی، خفاش بال سفید، دوپای کوچک،موش صحرایی، تشی، خرگوش، پایکا، گرگ، شغال، روباه معمولی، کفتار، گربه وحشی، گربه پالاس و قوچ. از پرندگان میتوان پیغو، سارگپه، عقاب، دلیجه، لیل، کبک، قمری،سیاه سینه یا سینه سرخ، پرستو، ماهی خورک، سبزقبا و انواع گنجشک سانان را نام برد. از خزندگان میتوان به مارهای سمیهمچون کفچه مار، مار جعفری، و از مارهای نیمه سمی به تیرمار، آلوسر و از مارهای غیر سمی به کورمار، مار آتشی اشاره کرد. از سوسماران انواع آگاما، اسکینک و نیز بزمجه بیابانی مشاهده میشوند.
مردم تربت حیدریه به زبان فارسی و با لهجه خراسانی صحبت میکنند. لهجه مردم تربت حیدریه نزدیکی زیادی به لهجهٔ دیگر شهرهای خراسان به خصوص لهجه مشهدی دارد.
کتاب شعرهایی نیز با لهجه تربتی همچون سمندرخان سالار نوشتهٔ علی اکبر عباسی فهندری و همچنین فریاد تربتی اثر محمد قهرمان تألیف شدهاند.
از میان ۲۸ شهر استان خراسان رضوی، تربت حیدریه یکی از بحرانیترین شهرهای استان در زمینه کم آبی محسوب میشود. در حدود ۹۲ درصد از منابع آبی تربت حیدریه در بخش کشاورزی و مابقی در بخش صنعت و مصارف خانگی استفاده میشود، که این آمار لزوم استفاده از روشهای آبیاری نوین از جمله آبیاری قطرهای، استفاده از لولههای دریچهدار، آبیاری زیرزمینی و ... و همچنین استفاده از تصفیهخانه فاضلاب را گوشزد میکند.
در حوزه تأمین منابع آب از حداکثر ظرفیت آبی شهرستان استفاده شده و حتی از چاه بحران در شرایط بحرانی استفاده میشود. بررسی مطالعات دشتی تربت حیدریه و زاوه بیانگر آن است که از حیث منابع آبی این شهرها وضعیت بحرانی را هم رد کرده و به مرز تنفس رسیدهاند. کاهش بارندگی و خشکسالی و کشت محصولاتی که به آب فراوان نیاز دارند همچون چغندر، هندوانه، خربزه، پنبه و... و همچنین حفر بیش از حد چاه از دلایل بحرانی شدن دشتهای تربت حیدریه هستند. لزوم تغییر اقتصاد شهرستان از کشاورزی به اقتصاد مبتنی بر خدمات و گردشگری و تغییر شیوه کشاورزی از راههای برون رفت این شهرستان از بحران آب است.
برای حل بحران آب آشامیدنی در تربت حیدریه و دیگر شهرهای خراسان راهکار دیگری نیز تحت عنوان تجهیز شهرستان چابهار به آب شیرین کن و انتقال آن به خراسان ارائه شدهاست که با توجه به قیمت تمام شده بسیار بالای آن و همچنین مدعی شدن دیگر شهرهایی که در مسیر انتقال آب قرار دارند برای تصاحب آّب، این طرح را عملاً غیرممکن میسازد.
باغات کامه علیا و سفلی در شمال تربت حیدریه و رودخانه حصار و صنوبر، آبشار رودمعجن و شکارگاه از جاذبههای طبیعی این شهرستان هستند. از جاذبههای دیدنی و تفریحی شهر تربت حیدریه میتوان به اماکنی همچون مجموعه باغ ملی و پارک ملت و پارک جنگلی پیشکوه اشاره کرد.
این رود خانه که سرچشمه آن کوههای حصار میباشد رودخانه تقریباً پرآبی است که باعث ایجاد سرسبزی در این روستا شده و پس از حصار آب آن به چند روستای دیگر سرازیر میشود.
روستای رودمعجن در ۴۸ کیلومتری غرب تربت حیدریه واقع است. در ۴ کیلومتری این روستا آبشاری زیبا به ارتفاع ۲۸ متر پدید آمده که از سلسله جبال چهل تن در ۴۵ کیلومتری غرب شهرستان سرچشمه میگیرد. رود معجن پس از ایجاد آبشار و مشروب کردن آبادی، در نزدیکی روستای رود معجن وارد رودخانه حصارچه میشود.
مناظر طبیعی و چشمنواز مسیر هفده کیلومتری روستای صنوبر تا بخش مرکزی تربت حیدریه در ضلع شمال غربی این شهرستان افراد زیادی را به دیدن آنجا ترغیب میکند. جاری بودن آب رودخانه در روستای صنوبر، وجود باغات میوه و قرار گرفتن خانههای مسکونی به صورت پلکانی از جاذبههای دیدنی این روستا است. این روستا در میان کوه و جریان رودخانه شصت دره منطقه خوش آب و هوا و نسبتا سرد و سرسبزی پدید آوردهاست. از جاذبههای گردشگری این روستا میتوان به کوه شصت دره از کوههای مرتفع رشته کوه مرکزی شهرستان تربت حیدریه اشاره کرد.
این پارک در حاشیه شهر تربت حیدریه واقع شدهاست با مساحت ۸۰۰ هکتار بزرکترین پارک جنگلی خاورمیانه نام گرفتهاست. بخشی از این پارک تا ارتفاعات ۳ قله امتداد یافتهاست. این پارک شامل گلزار شهدا، پارک سنگی، رستوران، کافه سنتی و مصلا است که در آن وسایل تفریح کودکان قرار دارد. لازم است ذکر شود که عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۷۸ آغاز شده و هنوز ادامه دارد.پارك پيشكوه يكي از فضاهاي سبز شهرستان تربت حيدريه است. موقعيت جغرافيايي، منابع غني آب و خاك و مناظر زيبا از دلايل معرفي اين پارك به عنوان منطقه نمونه گردشگري است و به دليل قرار داشتن در دامنه كوه و اشراف داشتن به شهر تربت حيدريه، چشمانداز زيبايي را به وجود آوردهاست. در حال حاضر پارک مذکور داراي يکسري امکانات رفاهي و در حال بهره برداري شهروندان تربت حيدريه و مسافران گذري مي باشد اما نيازمند تکميل تاسيسات و تبديل شدن به مجموعه اي گردشگري جهت بهره برداري بيشتر و خدمت رساني به گردشگران است.
این مناطق در شرق شهرستان تربت حیدریه و در ارتفاعات شهرستان زاوه قرار دارند. این مناطق جلگهای در بعضی نواحی دارای ارتفاعات سنگی زیبایی هستند که مامنی مناسب برای زیست حیوانات وحشی بهشمار میروند. در این مناطق حیواناتی نظیر قوچ، میش، قرقاول، سیاه سینه، گرگ و عقاب زندگی میکنند.
به رغم وجود آثار باستانی متعدد و شواهد برجای مانده که حکایت از پیشینهای مشخص و رد پای انسان ماقبل تاریخ در منطقه تربت حیدریه دارد از دیگر نمونههای با اهمیت آثار غاری است موسوم به ماه پری در ۱۹ کیلومتری شمال غربی تربت حیدریه و در نزدیکی روستایی به نام صنوبر که به استناد بررسی باستانشناسی از نخستین زیست گاههای این منطقه مربوط به پیش از تاریخ بودهاست.
این ارتفاعات در ۷۰ کیلومتری شمال غربی تربت، در بخش کدکن قرار دارد. هر ساله تعداد زیادی از کوهنوردان جهت صعود به قلل این ارتفاعات عازم منطقه میشوند. در مسیر این ارتفاعات باغات میوه بسیار و چشمه سارهای جوشان و چشماندازهای بدیع فراوان وجود دارد.
این چشمه زیبا قدمت زیادی داشته و آب این چشمه از نظر مواد معدنی از بهترین آبهای جهان محسوب میشود. این چشمه در روستای قوزان در ۱۰ کیلومتری جاده تربت حیدریه-کاشمر قرار دارد.
مقبره قطب الدین حیدر مشتمل بر ایوانی مرتفع، ورودی و محوطه زیر گنبد است که فضایی به صورت گنبد خانه با وسعت حدود ۱۰۰ متر شکل گرفته و نقشه آن در نمای خارجی به شکل چلیپایی است. مدفن شیخ در میان محوطه زیر گنبد قرار گرفته و ضریح چوبی آن دارای تاریخ ۹۸۷ ه.ق است. در امتداد فضای ورودی نیز محرابی تعبیه شدهاست. بنای موجود در چندین دوره تاریخی مورد توجه قرار گرفتهاست بنحوی شالوده آرامگاه احتمالاً در دوره تیموری با گنبد دو پوسته گسسته استوار بر طاق نماهای شانزدهگانه ایجاد شده، در دوره صفویه در سال ۱۰۲۳ هجری به همت خواجه سلطان محمود تربتی نیز تغییراتی در معماری آن صورت گرفتهاست.
همانگونه که از نام آن برمی آید حاجی رئیس آن را در اواخر دوره قاجاریه بنا کردهاست. از فضاهای مهم این حمام میتوان به رشته پلکانهای ورودی، سربینه، بینه، گرمخانه و مخازن آبگرم و سرد اشاره کرد که از ویژگیهای جالب توجه آن هشت پر نقاشی ستونهای سنگی بسیار زیبا است که فضای گنبدی بینه را پدیدآورده است و در میان فضای آن نیز حوض سنگی به شکل هشت ضلعی قرار دارد. فضای ورودی حمام در قسمت سردر ورودی مزین به کاشی کاری لاجوردی منقوش به گل و بوته است.
این بنای تاریخی مربوط به دوره قاجار و محل زندگی امین التجار، از تجار معروف تربت حیدریه در آن دوران، بودهاست. این بنا دارای تزئینات آجرکاری، کاشیکاری و گچ بریهای زیبایی است که هنوز پس از گذشت سالیان متمادی، پابرجا مانده است. این بنا در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان میراث فرهنگی تملک و سپس مرمت شد که اکنون اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان در آن مستقر است. این بنا در هزار متری مرکز شهر و نزدیک باغملی است.
از دیگر بناهای موجود در مجموعه معماری قطب الدین حیدر، رباطی است که حاج محمد ابراهیم طبسی از تجار معروف عصر قاجار در اواخر این دوره در ملک شخصی خود بنا کرد. رباط طبسی در زمره بناهای دو ایوانی است که شامل فضای ورودی، هشتی، تعدادی حجره مشرف به میان سرای بنا، انبار و اصطبل است.
این بنا در ۳ کیلومتری جنوب شهرستان تربت حیدریه در روستایی به نام شیخ ابوالقاسم گورکانی ساخته شدهاست. وی در سال ۳۷۳ ه.ق بر مسند ارشاد نشست و به سال ۴۵۰ ه.ق دار فانی را وداع گفت. آرامگاه شیخ به صورت طاقی است که گنبدی بر فراز آن قرار گرفته و در مجاورت بنای مرکزی ابنیهای برای اقامت زائران ایجاد شدهاست. بقعه امروزی به همت شیوخ گناباد و متصوفه روی بنایی از دوره صفویه بنیان گردیده است. ابوالقاسم گورکانی از مشهورترین عرفای خراسان (فوت به سال ۴۵۰ هجری قمری) و پنجمین قطب سلسلهٔ صوفیهٔ معروفیه است.
این بنا در بازار شهر و در محله میدان رباط قرار دارد و به همت حاج محمد رضا لاری از تجار معروف شهر به سال ۱۳۰۸ ه.ق ساخته شدهاست. این رباط از بناهای دو ایوانی است و مشتمل بر هشتی ورودی، صحن، حجره، غرفه، اصطبل و… است. همچنین فضای ایجاد شده در این بنا به صورت ۲۴ غرفه تابستانی بوده و اتاقکهای پشتی استفاده زمستانی داشتهاست. علاوه بر آن ۴ فضای وسیع به صورت انبار در چهارگوشه رباط ایجاد شدهاست. آرامگاه حاج محمد رضا لاری نیز در غرفهای در بازارچه جنب رباط قرار دارد.
این رباط در ۲۵ کیلومتری شمال تربت حیدریه در حاشیه معبر روستایی به نام کسکک قرار دارد. رباط دارای سردر ورودی است که بر طرفین آن ایوانچهها و طاق نماهایی ایجاد شدهاست. اتاقهای اقامت کاروانیان نیز در پیرامون مهمانسرای رباط ساخته شده که فضای ورودی آنها دارای سردر و فضای داخل آن نیز شامل تاقچه و بخاری دیواری است. در گوشههای این بنا محل نگهداری احشام ایجاد شدهاست. اعتصام الملک در سفرنامه خود به این بنا با عبارت رباطی کوچک اشاره میکند. بنای این رباط یادگاری از معماری دوره صفویه است.
قعه امامزاده احمدالرضا در روستای بوری آباد در ۵ کیلومتری جنوب تربت حیدریه و در میان باغی با درختان سرو بلند قرار دارد؛ و قدمت ساختمان آن به قبل از دوران صفویه مربوط میشود. مزار به شکل ۸ ضلعی است که چهار در گاه ورودی به باغ از آن باز میشود.
این بنا تالاری است مستطیل شکل و نسبتاً وسیع به صورت شبستان که در مرکز آن دو طاق بزرگ تشکیل گنبدهای چهار ترک را داده است. در انتهای هر یک از این طاقها نیز عناصری از معماری طاق به مثابه ستونی برای استحکام گنبدها ایجاد شدهاست. محرابی هشت گوشه زینت بخش این مسجد گردیده و دیواره شمالی شبستان نیز در دو طبقه ساخته شدهاست که اشکوب زیرین آن دارای ۴ حجره است.
در سمت جنوبی مسجد بنایی با نقشه چلیپایی ایجاد شدهاست و این بنا در گذشته دارای کاشیهای فیروزهای و مسدس بوده که هماکنون آثار کمی از آن برجای ماندهاست. بر گوشوارههای فضای داخلی بقعه هشت ستون سنگی در نبش دیوار نصب است که بر آن با گچ قسمتی از سوره مبارکه (یس) با خط سفید در زمینه لاجوردی نقش بسته است و در زاویه جنوب غربی در بخش باقیمانده کتیبه عبارت (فی شهر ذی الحجه ۹۰۶) مشاهده میشود.
در ضلع غربی مقبره قطب الدین حیدر ایوان مسجد جامع قدیم تربت حیدریه جلب نظر میکند. ارتفاع ایوان مذکور ۵/۱۱ و طول آن حدود ۵/۱۰ متر است. فضای داخلی ایوان مقصوره یا گنبد خانه مسجد با وسعت بیش از ۲۰۰ متر شامل غرفه و محرابی مزین به مقرنس و نیز تزییناتی به شیوه کاربندی در بخش زرین گنبد است. بنای مسجد جامع آجری است و تاریخ بنای آن که نام بانی را نیز شامل میشود بر سنگ سیاه و لوح مانندی حک شدهاست که نشان دهنده سال ۱۰۴۵ ه.ق زمان شاه صفی و به نام خواجه عبدالله فرزند درویش علی تربتی است.
تربتحیدریه هم مانند سایر نقاط دنیا، رسم و رسوم خاص خود را دارد و یکی از مراسمهایی که در این شهر با آداب خاصی صورت میپذیرد، مراسم عروسی و خواستگاری است.
قبل از خواستگاری رسمی، جمعی از زنان به منزل دختر رفته و دختر را میبیند و از سلامت جسمی او آگاه میشوند، به این شب، «کدخدایی» گفته میشود. در جلسه «بله برون» در رابطه با میزان مهریه و لوازم و اثاثیه و شیربها بحث میشود، در این جلسه پسر و پدر خانواده حضور دارند، به جلسه بله برون «جواب استنی» میگویند. پس از تعریف کردن شرایط و توافق، پسر و دختر با یکدیگر صحبت میکنند و در صورت رضایت عقدکنان برگزار میشود. دو روز قبل از عروسی مقدارى جنس شامل چند کيسه حنا بهعنوان «خرباره» یا «خنچه» از طرف داماد به خانه عروس فرستاده مىشود. غروب همان روز زنهای فامیل عروس از جانب این خانواده به حنابندان دعوت میشوند و اطرافيان عروس حنا مىبندند.
چند روز بعد از عروسی جوانان محله جمع میشوند و داماد را خبر میکنند تا مراسم «هیزمی» را انجام دهد. در این مراسم داماد به اولین نفری که پس از جمعآوری هیزم به روستا برمیگردد، دستمالی ابریشمی و عرقچین هدیه میدهد.
"کف" از شب چلههای زمستانی و مراسم کفزنی یکی از آداب و رسوم قدیمی مردم منطقه بایگ تربت حیدریه است که ماده اولیه آن از ریشه گیاهی به نام "چوبک" یا "بیخ" به دست میآید. بعد از کندن پوست و قطعه قطعه کردن چوبک، آن را چند مرتبه در آب جوشانده و سپس با افزودن شیره انگور در ظرفی به نام تغار، با چوبی مخصوص هم میزنند تا به صورت کف درآید و پس از سفت و شیرین شدن، در دورهمی خانوادگی شب چله و همراه با شنیدن قصهگویی بزرگترها مصرف میکنند.
اهالی شهرستان تربت حیدریه در شب چهارشنبه سوری با سوزاندن و دودکردن اسفند و کندر، افشاندن گلاب و مواد خوشبوکننده و... در آخرین چهارشنبه سال، این شب را جشن میگرفتند.
آیینی چون «ملاقه زنی» که بخشی از مراسم چهارشنبه سوری بود و تقریباً امروز کسی در شهر این رسم را اجرا نمیکند؛ رسمی که در شب چهارشنبه سوری آخر سال اجرا میشد. به این ترتیب که کوچکترها به صورت گروهی کاسه مسی یا قابلمهای به دست میگرفتند و صورت خود را با پارچهای که به آن چادر شب میگفتند، میپوشیدند و با کوبیدن ملاقه مسی به کاسه، به خانه همسایهها میرفتند و از آنان طلب عیدی میکردند و با باز شدن در خانهها بعضی به آنها از آجیل و تنقلاتی که برای شب عید مهیا کرده بودند میدادند.
از صنایع دستی تربت حیدریه میتوان به آهنگری، مسگری، نمدبافی، حصیربافی، مصنوعات چرمی و همچنین فرش بافی اشاره کرد، و به سبب پرورش کرم ابریشم، چله کشی ابریشم نیز رواج دارد.
مینیاتور و سیاه قلم، ترمه، گلیم، فرت بافی، زیورآلات، چرم دوزی، تراش سنگ، رودوزی سنتی، تابلو و تابلو فرش از دیگر محصولات تولیدی در تربت حیدریه است.
فهرست مشاهیر و نام آوران شهر تربت حیدریه در بخش اهالی تربت حیدریه قابل مشاهده است.
تربت حیدریه پیش از انقلاب صاحب چهار سینما به نامهای فردوسی، تاج، سعدی، مولن روژ بود که پس از انقلاب به غیر از سینما تاج بقیهٔ آنها تعطیل شدند و تا سال ۱۳۸۴ سینما بیست و دو بهمن(تاج سابق) که با دارا بودن هزار صندلی یکی از منحصر به فردترین سینماهای ایران قلمداد میشد در تربت حیدریه فعال بود که در آن سال به بهانه بازسازی و ترمیم تخریب شد اما مراحل بازسازی آن هرگز آغاز نگردید. در سال ۱۳۹۳ طرح تجهیز سالن اندیشه در این شهر برای بهرهبرداری از آن به عنوان سالن سینما با ظرفیت ۲۳۲ نفر آغاز شد و از آن زمان به بعد این سالن به صورت محدود به اکران فیلمهای سینمایی روز ایران میپردازد.
تربت حیدریه فاقد فرهنگسرا میباشد.
تربت حیدریه با تولید بیش از ۵۰ تن زعفران خشک اولین منطقه از لحاظ تولید زعفران در دنیا است. ایران در مجموع با تولید ۱۵۰۰–۱۷۰۰ تن زعفران بزرگترین کشور تولیدکننده زعفران در جهان محسوب میشود و استان خراسان رضوی بیشترین مقدار زعفران تولیدی کشور را دارا میباشد به نحوی که در سال ۱۳۸۶ بیش از ۴۱هزار هکتار از اراضی این استان زیر کشت این محصول قرار گرفت.
تربت حیدریه دارای معادن غنی و متنوع بیش از ۲۳ نوع ماده معدنی میباشد و در بخش صنعت دارای صنایع بزرگ از جمله کارخانه سیمان زاوه، طلای زرمهر، قند و فولاد است. واحدهای تولیدی شهرستان شامل کارخانه سیم رضا، کارخانه مس توس، کارخانه آرد والسی، کار خانه آرد بهنام، کارخانه فرش آرا، کارخانه ایران نکتار، زیره پاک کنی و پنبه پاک کنی طلای سفید، کارخانه کائولین، مجتمع فولاد رخ، مجتمع فولاد تربت حیدریه شرکت تولیدی فراوردههای لبنی شیر رضوان، کارخانه شیر کامل، کار خانه قند تربت حیدریه، کار خانه کاشی زرین، کارخانه شیرپاکان رضوان، سر دخانه بزرگ سه هزار تنی و کار گاههای ابریشم کشی، شرکت سیمان زاوه تربت، کارخانه خوراک دام رخ، کارخانه خوراک دام زاوه، مجتمع صنایع تبدیلی رادوار توس، کار خانه ماکارونی مهسان، شرکت زعفران کیان توس، کارخانه خوراک دام خراسان، کار خانه نمک سرهنگ، کار خانه گچ رخ، معدن طلای بایگ، معدن سنگ بایگ، معادن کائولین، میباشد. همچنین وجود معادن غنی سیلیس به عنوان غنیترین منابع سیلیس جهان-باریت، منیزیت-آگات-بنتونیت-کالک-خاکهای صنعتی-گل سفید-گچ-آهک-کرومیت-منگنز-مس-نقره-طلا-فیروزه و سنگهای تزئینی (تراورتن-گرانیت-مرمر) شهرستان تربت حیدریه را در زمره یکی از قطبهای معدنی استان خراسان رضوی قرار داده است.
مهمترین سوغاتیهای تربت حیدریه زعفران، پسته ،بادام، گردو و خشکبار هستند. همچنین نوعی حلوا به نام حلوا جوزی (حلوا گردویی) در بخش بایگ تربت حیدریه از دیگر سوغاتهای این شهرستان است. به دلیل تنوع هوایی گیاهان مختلفی همچون کنگر، انواع گون، انواع درمنه، لاله و ریواس در منطقه میروید. از گیاهان دارویی میتوان به گل گاوزبان، کلپوره، آویشن، گل ختمی، و کما اشاره کرد، که این گیاهان دارویی نیز میتواند جزو سوغات شهرستان در نظر گرفته شود.
تربت حیدریه در سالهای اخیر به عنوان قطب دانشگاهی در خراسان رضوی، از امکانات آموزش عالی خوبی برخوردار است.
مراکز آموزش عالی تربت حیدریه عبارتند از:
قرار گرفتن تربت حیدریه در میانه استان خراسان رضوی و ترانزیت شمال-جنوب باعث شدهاست تربت حیدریه از موقعیت استراتژیک بسیار مهمی برخوردار باشد. موقعیت شهرستان تربت حیدریه به گونهای است که از همهٔ راههای مواصلاتی مهم فاصله کمی داشته و کوریدور شمال به جنوب و شرق به غرب محسوب میشود. تربت حیدریه و شیراز دو مرکز دریافت و انتقال مایکروویو در ایران بوده که از لحاظ توپوگرافی بهترین موقعیت را داشتهاند. این ویژگی منحصر به دو شهر مذکور بوده و تمامی خطوط دیتا و اینترنتی ایران از این دو نقطه مخابره میگردد.
هم اکنون حدود ۷۵۰ تاکسی زرد در این شهر خدمترسانی میکنند و با توجه به استقبال مردم از اسفند سال ۹۴ تاکسی بیسیم در سطح شهر به بهرهبرداری رسید همچنین در ابتدای سال ۹۸ تاکسی اینترنتی تپسی نیز به این شهر اضافه شد.
سازمان اتوبوسرانی تربت حیدریه از سال ۱۳۷۹ آغاز به کار کردهاست و در این مدت توانسته جایگاه خود را در میان مردم بیابد. ۶۸ دستگاه اتوبوس در ناوگان اتوبوسرانی تربت حیدریه موجود است که ۲۲ دستگاه آن در اختیار سازمان و بقیه به بخش خصوصی واگذار شدهاست. هماکنون ۲۴ خط که ۱۱ خط آن درونشهری است روزانه ۱۱ هزار نفر را در مسیرهای درونشهری جابجا مینمایند. البته به دلیل رفع راهبندان و روانسازی تردد درون شهری، ایستگاههای اتوبوس را از مرکز شهر دور کردهاند که دسترسی آسان به ایستگاه اتوبوس را برای شهروندان کمی دشوار کردهاست.
تربت حیدریه از سال ۸۴ به راهآهن سراسری متصل شده که ایستگاه آن واقع در روستای شترخسب در ۵ کیلومتری تربتحیدریه است. همچنین ایستگاه راهآهن تربت حیدریه بزرگترین ایستگاه صادرات ریلی سیمان کشور است که ظرفیت بارگیری ریلی سیمان در آن بیش از دوهزار تن است با توجه به موقعیت تربت حیدریه ایستگاه راهآهن آن از پتانسیل بسیار زیادی برای پیشرفت برخوردار است.