13.6K
شهر کِرِندِ غرب (به کردی:کرن) مرکز شهرستان دالاهو و از توابع استان کرمانشاه در غرب ایران است. این شهر بر سر راه کرمانشاه و اسلامآباد غرب به سرپل...
شهر کِرِندِ غرب (به کردی:کرن) مرکز شهرستان دالاهو و از توابع استان کرمانشاه در غرب ایران است. این شهر بر سر راه کرمانشاه و اسلامآباد غرب به سرپل ذهاب و قصر شیرین واقع شدهاست.
با پیشنهاد فلاحت پیشه نماینده قبلی این حوزه درسال ۱۳۸۴ بخش کرندغرب به شهرستان دالاهو ارتقاء یافت.
اکثریت مردم کرند پیرو دین یارسان هستند. پیروان ادیان دیگر همچون مسلمانان شیعه، یهودی، بهایی و مسیحی نیز در این شهر زندگی میکنند.
جمعیت این شهر بنا بر سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران، برابر ۷٬۹۷۲ نفر بودهاست. مردم شهر کرند اغلب از ایل گوران کرندی هستند. این ایل در غرب کرمانشاه شهر کرند؛ در پاتاق، و بشیوه و چشمه سفید سکونت دارند. ایل گوران کرندی به چهارده تیره تقسیمبندی میشود: کرندی، بیونجی، رشیدعلی، جلالوند، پاتاقی، باباجانی، آینه ای، جوزگه ای، سرمیلی، هلته ای، یری، چشمه سفیدی، خسرو بهمنی، نصرآبادی.
زبان اکثریت مردم کرند، کردی جنوبی با لهجهٔ خاص شهر کرند است. لهجهٔ کرندی علیرغم تعلق به گویش کردی جنوبی، همچنان ویژگی ارگاتیو را که در دیگر لهجههای این گویش از میان رفتهاست، نشان میدهد. علاوه بر لهجهٔ کرندی، گویشهایی از کردی گورانی نیز همچنان در شهر تکلم میشود.
در جلسهٔ مورخهٔ ۱۶ دی ۱۳۴۸، شورای عالی شهرسازی برای سه شهر کرند، کلاردشت و دشت نظیر طرح توریستی پیشنهاد کرد. برمبنای این طرح مهندسان مشاور میباید مرکزی ییلاقی و بخشهای عبوری در کرند پیشبینی کرده و علاوه بر آن جهت بهبود بافت شهری کرند، مطالعاتی برای بافت باارزش شهری ارائه دهند تا آن بخش از خانههای موجود در شهر که قابل نگهداری هستند حفظ شوند. این طرح به مرحلهٔ اجرا درنیامد.
مقبرهٔ دو تن از شخصیتهای مقدس دین یارسان به نام پیر بنیامین و پیر موسی در کرند قرار دارد.
تنبور، سه تار، چاقو، ادوات کشاورزی و باغداری، گلیم، گیوه، موج، چادرشب و…