12.4K
فسا (به پارسی میانه: pasā) نام شهر و شهرستانی است در جنوب ایران و شرق استان فارس در ۱۴۵ کیلومتری شرق شیراز واقع در ا...
فسا (به پارسی میانه: pasā) نام شهر و شهرستانی است در جنوب ایران و شرق استان فارس در ۱۴۵ کیلومتری شرق شیراز واقع در استان فارس است. شهرهای سروستان، داراب، جهرم، استهبان در همسایگی فسا قرار دارند. شهر فسا در هزارکیلومتری جنوب تهران(پایتخت ایران)، و در ۴۴۵کیلومتری بندررعباس، یا تنگه هرمز مدخل خلیج فارس واقع است.این شهرستان در جاده اصلی شیراز به بندرعباس و شیراز کرمان زاهدان واقع شدهاست. همین اصل سبب شده، از نظر استراتژی جغرافیایی مهم و در راه عبور مسافران قرار گیرد. قدمت این شهرستان به ۷۵۰۰ سال پیش ودست کم به زمان هخامنشیان برمیگردد که در آن زمان نام این شهر پسه یا پسا بوده که به فسا تبدیل میشود.
کماچ یا همان نان فسایی، شاخصترین ارمغان و اصلیترین سوغات شهرستان فسا محسوب میشود که توجه بسیاری از مسافرین را که از این شهرستان گذر کرده یا از آن بازدید میکنند، به خود جلب میکند. حلوا، نان یوخه، مسقطی، گلیم، گبه، جاجیم، پرتقال، نارنج، نارنگی، انار، گردو، پسته و صنایع دستی از دیگر سوغاتیهای این شهر هستند.
رصد خانه و مرکز علمی شهرداری فسا، به عنوان بزرگترین رصد خانه آماتوری جنوب ایران با سال تأسیس ۱۳۷۸ در وروری فسا از سمت شیراز و بر فراز تپه باستانی کدیوری واقع شدهاست. این مجموعه شامل اتاق تلسکوپ، اتاق افلاک نما و سالن برگزاری کلاسهای آموزشی میباشد. گروه نجوم این مرکز در سال ۱۳۸۶ به عنوان «برترین گروه نجوم کشور» و در سالهای ۸۵٬۸۶و۸۷ به عنوان «قویترین گروه رویت هلال ماه» در کشور شناخته شد و در همین راستا چندین رکورد جهانی و ملی را به ثبت رساندهاند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علاوه بر این، گروه نجوم فسا به عنوان یکی از قویترین گروههای استهلال کشور هر سالِ جهت رویت ماههای رمضان و شوال به مناطق مرتفع در کشور از جمله ارتفاعات خرمنکوه و دنا اعزام میشود.
رصد خانه و مرکز علمی شهرداری هر سالِ برنامههای مختلفی در زمینههای آمورشی و ترویج نجوم برگزار مینماید که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فسا از نظر کشاورزی شهری پررونق است. از نظر تولید گندم رتبه اول کشور ایران را داراست بهطوریکه فسا را شهر گندم میدانند. با توجه به آب و هوای مناسب، وجود نخلهای گرمسیری و درخت گردو و دیگر گونههای درختی از قبیل پرتقال، نارنگی، انار، پسته، بادام، گردو و نارنج در این شهر متداول وبهطور گستردهاست. کشت پنبه نیز در فسا رونق فراوان داشتهاست. کارخانه رب گوجه فرنگی، ۱۶ کارخانه ذرت خشک کنی و دو کارخانه روغن کشی زیتون، یک کارخانه قند، کارخانه تولید ماکارونی، کارخانه تصفیه وش پنبه، کارخانه تولید الکل، کارخانه تولید آرد، کارخانه صنایع لبنی - تعدادی کارگاههای تولید کانی غیرفلزی و صنایع دستی (بافت فرش، گلیم، حصیر، رویه گیوه و…) از صنایع این شهرستان میباشد.
قرار گرفتن در مسیرهای اصلی شیراز به بندرعباس، این شهر را از یک موقعیت راهبردی برخوردار کردهاست و همچنین شهرستان فسا محل تلاقی دومسیر ریلی شیراز نی ریز گلگهر و شیراز فسا بندر عباس است و فرودگاه داخلی فسا. بلندترین نقطه این شهرستان خرمنکوه در کنار روستای کچوییه میباشد که ۳۲۲۰ متر ارتفاع دارد.
فرصتالدوله در آثار عجم چنین مینویسد:
زرتشت خورگان که استاد مزدک بودهاست از اهالی این شهر است که سالها در بیزانس (روم شرقی) بسر میبرد و در آنجا با کتب فلسفیِیونانی از جمله جمهوریت افلاطون آشنایی پیدا کرد و تحت تأثیر اندیشه مدینه فاضله افلاطون قرار گرفت. افکار زرتشت خورگان که بیشتر جنبه اقتصادی و اجتماعی داشت، توسط شاگرداش مزدک به جامعه ایرانی معرفی شد. میگویند بانی اصلی آیین مزدکی مردی زردشت نام از اهل فسا بود و به نوعی کیش مانوی که مخالف کیش رسمی مانوی بود، دعوت میکرد. این مرد دعوت خود را در روم ظاهر کرد و سپس به ایران سفر کرد و به دعوت پرداخت. درروماین شخص به نام پوندس معروف بودهاست. پس نتیجه این میشود که فرقه مورد بحث ما یکی از شعب مانوی بوده که قرب دو قرن قبل از مزدک در کشورروم تأسیس یافته و مؤسس آن یکنفر ایرانی زردشت نام پسر «خورگان» از مردم «پسا» بودهاست… از اشارات مندرجه در کتب عربی چنین مستفاد میشود که زردشت (فسایی) پیشوایی بوده که دعوت او فقط جنبه نظری داشتهاست، اما مزدک که مرد عمل بوده و به قول طبری در نزد طبقه عامه خلیفه زردشت بهشمار میآمدهاست، رفته رفته نام مؤسس اصلی را تحتالشعاع قرار داد و در همان عهد خود، فرقه را به اسم مزدکیه مشهور نمود؛ بنابراین فسا (پسا) را میتوان مهد آیین مزدکی دانست.
ابو یزید وشیمه بن الفرات الوشاء الفارسی الفسوی، قرن سوم هـ ق، مؤلف فی اخبار الرده علی الدانیالی الفسوی (شهاب الدین)، قرن ششم وهفتم، مؤلف کتاب جواهر الادراج و… شیخ احمد بن محمد فسایی، قرن هفتم، وی مدت سی سال در مسجد جامع
شهرستان فسا شامل چهار بخش ، مرکزی، شیبکوه، ششده و قره بلاغ و نوبندگان است. صحرارود،جنگل، فدشکویه و زنگنه دهستانهای این شهرستان است. اکنون دارای شهرهای فسا، زاهدشهر، ششده، نوبندگان، دوگان و میانشهر است.
از قدیمیترین روستاها میتوان به روستای کچوییه و روستای غیاث آباداشاره نمود. روستاهای بخش مرکزی میتوان به کوشک قاضی اشاره نمود. این روستا در سمت جنوب شرقی شهرستان فسا واقع شدهاست که مواضع تاریخی نظیر تل نخودی و قلعه رحمت آباد در حاشیه آن و سمت کوه توده قرار دارند و روستای نوبندگان که پیشینهٔ تاریخی آن متعلق به دوره زمانی تمدن ایلام است.
دانشگاه دولتی فسا:[۱] این دانشگاه دارای ۵ رشته مهندسی و ۲ رشته پایه و ۳ رشته کشاورزی است. همچنین شهرستان فسا دارای دانشگاه علوم پزشکی، یک واحد دانشگاه آزاد اسلامی، یک واحد دانشگاه پیام نور، یک واحد آموزشکده فنی و کشاورزی و دانشکده کشاورزی است.
تفرجگاه واقامتگاه گردشگری توریستی آب اسمانی فسا در میان جنگل سالانه پذیرای گردشگران داخلی و به ویژه گردشگران خارجی میباشد
کتاب از پسا تا فسا. جلیل رضازاده