34.9K
گُناباد مرکز شهرستان گناباد واقع در جنوب استان خراسان رضوی است. این شهر از کهنترین شهرهای ایران است و قدمت بلدیه و شهرداری در آن به سال ۱۳۱۶ بر می گر...
گُناباد مرکز شهرستان گناباد واقع در جنوب استان خراسان رضوی است. این شهر از کهنترین شهرهای ایران است و قدمت بلدیه و شهرداری در آن به سال ۱۳۱۶ بر می گردد. بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، جمعیت شهر گناباد ۴۰/۷۷۳ نفر بودهاست. این شهر از نظر جمعیت ۲۱۵ اُمین شهر کشور و ۱۳ اُمین شهر استان خراسان رضوی میباشد. شهر گناباد از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۰، رشد جمعیت ۵/۲۲٪ داشتهاست. این شهر از دانشجوییترین شهرهای کشور محسوب میشود.
عمیقترین و قدیمیترین قنات جهان (قنات قصبه شهر) در گناباد قرار دارد. این قنات از دورهٔ هخامنشیان تاکنون، عامل تولید و حیات در شهر گناباد بودهاست. این قنات به شماره ۵۲۰۷ در یونسکو در سال ۱۳۹۵ ثبت شدهاست.
گناباد را در منابع عربی و اسلامی جَنابد و کَنابد و ینابد نیز ثبت کردهاند.
در موردریشه و وجه تسمیه این شهر اقوال مختلفی مانند گیوآباد - گناه آباد - گون آباد - گَوَن آباد- کن آباد مطرح است که برخی از آنها عبارتند از:
این شهر دارای چهار کاریز است: قنات قَصَّبه شهر، عمیقترین قناتهای ناحیه خراسان در این منطقه قرار دارد.قسمت مرکزی گناباد را در دوره ای قصبه شهر مینامیدند. (مجله سیمرغ و دریای پارس، «جنگ دوازده رخ درسها و عبرتها»، محمد عجم) .
دوازده بار در شاهنامه ی فردوسی، در بعضی نسخهها کنابد، در بعضی جنابد و گنابد یاد شده بطوریکه زیبد و گناباد را محل جنگهای توران و ایران دانستهاند.[۲] به گفتهٔ شاهنامه، «پیران ویسه» وزیر کاردان افراسیاب در گناباد به خاک سپرده شده و مدفن او هماکنون در گناباد است.
از دیگر مواردی که میتوان اشاره نمود، گذر ناصرخسرو از بخش کوهستانی کاخک و روستای کلات و کوهپایههای سلسله جبال قهستان که دارای درختان پسته کوهی فراوان بودهاست و در سفرنامهٔ خود به آن اشاره نمودهاست.
در کتاب تاریخ حافظ ابرو، خراسان در سدههای ۸ و ۹ هجری قمری به دوازده ولایت تقسیم گردیدهاست که گناباد، مرکز ولایت قهستان بودهاست. سه رویداد تاریخی قبل از اسلام یعنی حادثه جنگ ۱۲ رخ و کشته شدن یزدگرد سوم و حرکت بهرام شاه در گناباد روی داده و در دوره اسلامی جنگهای مهم تاریخی علیه اسماعیلیان بنام جنگ ملاحده در قلعههای اسماعیلی گناباد و قاین روی دادهاست. . در شهر گناباد آب انبارهای عظیمی وجود داشتهاست که حداقل سه مورد آنها در توسعهٔ شهری تخریب شدهاست. آبانبار مرکز گناباد (آبانبار حسینیه گناباد)در خیابان سعدی (شریعت سابق) تا سال ۱۳۶۳ فعال و مورد بهرهبرداری مردم بود. در زمستان آب برف و یخ را روانهٔ این آب انبار میکردند و در تابستان آب سرد و خنک مینوشیدند و به این آب انبار یخچال خانه هم میگفتند. گویا در تابستانهای قدیم به مردم، یخ هم میفروختهاند.
تا اوایل سال ۱۳۴۰، بافت این شهر خیلی قدیمی بود و علاقهٔ وافر اهالی به نوسازی شهرشان، سبب خراب شدن بعضی از آثار تاریخی شد که از آن میان باید از یک یخدان عظیم که ارتفاع گنبد مخروطی آن در حدود بیست متر بود و در نزدیکی مظهر قنات علیآباد قرار داشت، نام برد.
مهمترین آثار تاریخی، باستانی و گردشگری این شهر عبارت است از:
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴۰٬۷۷۳ نفر (در ۱۲٬۰۳۷ خانوار) بودهاست.
شهر گناباد، در جنوب استان خراسان رضوی و در فلات براکوه قرار دارد. این شهر بر روی فلات هموار قرار داشته و با رشته کوه براکوه ۲۴ کیلومتر فاصله دارد. بلندترین قله براکوه کوه تیرمهی یا کوه زیبد نام دارد. شهر گناباد در اقلیم خشک و نیمه صحرایی حاشیه کویر قرار دارد. شهر گناباد در طول سالهای اخیر، به صورت جدی با بحران خشک سالی مواجه بودهاست.
. شهر گناباد با بسیاری از روستاهای پیرامون خود همچون باغ آسیا، مِند، خیبری، دلویی، بهاباد و حتی شهر بیدخت و شوراب در هم تنیده شدهاست و این نواحی نیز تحت پوشش سازمان تاکسی رانی شهرداری گناباد قرار دارند. شهر گناباد در دشت و فلات سیاه کوه یا رشته کوه قهستان واقع شدهاست. رشته کوه قهستان در منطقه گناباد بیشتر به براکوه و سیاه کوه و کوه زیبد معروف است. قناتهای گناباد همگی از دامنه براکوه ریشه میگیرد براکوه تمامی دهستان زیبد و بخش کاخک را در برمی گیرد که آب و هوای کوهستانی و سرد دارد و از دشت یا فلات گناباد سردتر است.
در جدول زیر فاصله مرکز شهر گناباد تا برخی از شهرهای مهم دیده میشود:
گناباد جزء شهرهای قدیمی میباشد و به همین دلیل قسمت زیادی از نواحی مرکزی شهر را بافت قدیمی تشکیل میدهد که البته به مرور زمان، با نوسازیهایی همراه بودهاست اما هم چنان ساختار کلی خود را حفظ کردهاست.
رشد شهر در دهههای اخیر بیش تر به سمت غرب بوده و بیش ترِ فازهای مسکونی فرهنگیان و هم چنین مسکن مهر در نواحی غربی قرار گرفتهاست.
پایانه مسافربری شهرداری گناباد در میدان امام رضا این شهر (ورودی گناباد از سمت مشهد) قرار گرفته و همه روزه به مقاصد مشهد، تهران، کرج، بیرجند و چابهار حرکت اتوبوس موجود است.
نزدیکترین ایستگاه راهآهن در نزدیکی شهر بجستان و در فاصله ۵۰ کیلومتری گناباد قرار دارد. البته نقل قولهایی مبنی بر تصویب مسیر پیشنهادی راهآهن مشهد - زاهدان وجود دارد که از گناباد خواهد گذشت.
فرودگاه گناباد در حال احداث میباشد و گفته میشود این فرودگاه موفق به اخذ مجوز مسافری نیز شدهاست.
در شهر گناباد، هتل پاسارگاد برای اقامت مسافران وجود دارد. هم چنین در شهر بیدخت در فاصله ۵ کیلومتری گناباد نیز مهمان سرای جهانگردی، پذیرای مسافران میباشد. همچنین پارکهای شیرین، بسیج، شهر، دانشگاه و ملت از جمله پارکهای نسبتاً مناسب برای شب مانی مسافران است.
شهر گناباد را میتوان دانشجوییترین شهر استان خراسان رضوی دانست. بنا بر آمار غیررسمی نزدیک به ۳۰٪ از جمعیت این شهر (معادل حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر) را دانشجویان بومی و غیر بومی تشکیل میدهند.
مهمترین مراکز آموزش عالی شهر گناباد:
شهر گناباد با توجه به وجود دانشگاه علوم پزشکی، از امکانات بسیار مناسبی در این زمینه برخوردار است و برخی شهرهای اطراف خود را نیز پوشش میدهد. این دانشگاه، دانشکده پزشکی نیز دارد. در این شهر دستگاههای MRI و سی تی اسکن اسپیرال موجود است و به واسطه تدریس یا عضویت هیئت علمی دانشگاه، متخصصین فراوانی در تخصصهای مختلف پزشکی مشغول به فعالیت هستند.
بیمارستان ۲۰۰ تختخوابی علامه بهلول با ۲۵ هزار متر مربع و در شش طبقه ساخته شده و در بهار ۱۳۹۵ با حضور وزیر بهداشت به بهرهبرداری رسید و شامل بخشهای داخلی، اطفال، زنان، گوش و حلق و بینی، چشم، جراحی، ارتوپدی، اورولوژی، زایشگاه، دیالیز، اتاق عمل، CCU ,ICU، رادیولوژی، اعصاب و روان و درمانگاه تخصصی است. این بیمارستان به دلیل قرار گرفتن در منطقه جنوب خراسان و شرق کشور مورد توجه ویژه دولت بوده و روند توسعه آن به سرعت در حال انجام است.
بیمارستان ۱۵ خرداد نیز در شهر بیدخت و در پنج کیلومتری مرکز شهر گناباد قرار دارد.
کلینیکهای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی و جهاد دانشگاهی، درمانگاه تأمین اجتماعی و چند درمانگاه خصوصی در شهر گناباد فعال هستند. کلینیک فوق تخصصی بیمارستان بهلول گنابادی در شهریور ماه نود و هفت همزمان با حضور وزیر بهداشت افتتاح گردیده است.
از مهمترین صنایع فعال شهرستان گناباد که سهم به سزایی در رشد صنعت و اشتغال جوانان این شهرستان ایفا نمودهاند میتوان به شرکت فرآوردههای دیرگداز ایران(۱۳۶۴)، شرکت صنایع چینی تقدیس(۱۳۸۴) و شرکت تولیدی الیاف سیمرغ(۱۳۸۷) اشاره نمود. علاوه بر اینها وجود پتانسیلهای بیشمار معدنی به گسترش کارخانجات متعدد سنگ و مصالح ساختمانی در شهرک صنعتی انجامیده و نیز به دلیل تعداد فراوان دامداریها و مرغداریها شاهد کارخانههای خوراک دام و طیور و نیز صنایع لبنی و غذایی در گناباد میباشیم.
با توجه به دانشگاهی بودن شهر گناباد، خدمات متعددی مرتبط با این حوزه نیز در گناباد به وجود آمدهاست. هم چنین در زمینه حمل و نقل جادهای، این شهر سهم به سزایی در شرق کشور دارد.
با توجه به کشت گسترده زعفران در گناباد، فعالان مربوط به این محصول کشاورزی نیز حضور پر رنگی در گناباد دارند.
قسمت زیادی از مردم گناباد به خصوص در بافتها و محلات قدیمی شهر، به کار کشاورزی مشغول هستند و وجود قناتهای متعدد علیرغم خشک سالیهای پی در پی باعث حیات نسبی کشاورزی در این شهر کویری شدهاست. طبق اعلام کارشناسان کشاورزی سماق تولیدی این شهر از بهترین گونههای موجود در دنیاست و قابلیت صادراتی دارد.
با توجه به اقلیم منطقه، محصولات کشاورزی که در این شهر به عمل میآید عبارتند از:
زعفران، انگور (و در کنار آن کشمش)، انار، زیره سبز، گندم، جو، زرشک، انجیر، عناب، پسته، پنبه
فرماندار گناباد در حال حاضر محمد علی نبی پور است. نبی پور پیش از این فرماندار شهرستان سرایان و مدیرکل نظارت و ارزیابی بر عملکرد استان خراسان جنوبی بودهاست.
شهرداری گناباد در حال حاضر بر عهده مهندس مهران حسین زاده است. ایشان پیش از این از کارکنان شهرداری بودهاست و انتخاب وی به عنوان شهردار، تحسین مردم و اصحاب رسانه را در پی داشتهاست.
گوشه ای از تاریخ هر سرزمین بیان کننده هنر و استعداد مردم آن میباشد. مردمی که گویا واسطه ای برای انتقال تجربیات هنر گذشتگان خویش بودهاند. در کنار دیگر مردم شهرهای کشور ایران، مردم شهرستان گناباد از دیرباز به حرفهها و مشاغل مختلفی مشغول بودهاند که برخی از این هنرها و مشاغل سنتی کماکان از رواج نسبی برخوردار و اکثر آنها به دست فراموشی سپردهاست. در هر نقطه از روستای این شهرستان هنرهای مختلفی از جمله سبدبافی، سفالگری، قالی باقی،نمدبافی و صنایع دستی گوناگون به چشم می خورد.
حجتالاسلام حسن صادقی نسب، امام جمعه شهر گناباد و مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی گناباد میباشد. دفتر امام جمعه در خیابان غفاری این شهر قرار دارد.
در شهر گناباد، هیئتهای ورزشی مختلف و گروههای ورزشی (نظیر کوهنوردی) فعال هستند. در سالهای اخیر هیئت ورزشهای همگانی و هیئت دوچرخه سواری توانستهاند تا حد زیادی در بهبود فرهنگ شهروندی در زمینه ورزش موفق باشند. همچنین هنرستان تربیت بدنی امیرالمؤمنین در گناباد فعال است. ورزشهای رزمی در این شهر حائز جایگاههای کشوری هستند و توجه ویژه به ورزش بانوان شدهاست.
در شهر گناباد، مهمترین فضاهای ورزشی عبارتند از:
دو نشریه نامه گناباد و مژده گناباد در این شهر به صورت هفتهنامه منتشر میشوند. هم چنین مجله باران کویر نیز با گستره منطقهای و در قالب ماهنامه منتشر میشود. مجله فرهنگی - اجتماعی گناپا نیز به صورت دو هفتهنامه و با گستره توزیع خراسان بزرگ منتشر میشود. شریعتنامه نیز به عنوان اولین و تنها نشریه سیاسی فرهنگی در جنوب خراسان است که از پنجم آبان ۱۳۹۶ شروع به انتشار کردهاست. این ماهنامه در حوزه شهرستانهای گناباد و بجستان فعال است. در کنار این نشریات، تعداد زیادی کانال مجازی و وب سایتهای مختلف، اخبار و رویدادهای شهرستان را پوشش خبری می دهند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در این شهر دارای دفتر دائم بوده و پوشش کامل رسانه ای رویدادهای این منطقه را برعهده دارد.